Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έρχεται πρόγραμμα Νέων Γεωργών το φθινόπωρο – Υποχρέωση η επταετής δέσμευση

Το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί τελικά το πολυαναμενόμενο μέτρο των Νέων Γεωργών καθώς επίσης και το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η προδημοσίευση του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι του μέτρου θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ενταγμένοι στο μέτρο Νέοι Γεωργοί, θα αναλάβουν αυξημένες υποχρεώσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής, αλλά κυρίως την ενδυνάμωση και ανάδειξη του Μέτρου σε βασικό πυλώνα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης  διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
  • Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
  • Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα  συμπέσει χρονικά  με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να  δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία  από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.  Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.

Το συνολικό ποσό του Μέτρου υπερδιπλασιάστηκε και αναμένεται να κινηθεί από 350 – 400  εκατ. ευρώ. Το ύψος του θα διαμορφωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού που θα ανοίξει και η πρόσκληση.

Πηγή: ellinikigeorgia.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη