Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Έρχονται οι πρώτες πληρωμές Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης

Ξεκινούν δειλά-δειλά οι πρώτες πληρωμές Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης στους δικαιούχους επαγγελματίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα έχει περάσει από χίλια «κύματα» και η έναρξη πληρωμών δεν σημαίνει πως όλοι θα πληρωθούν άμεσα, αντιθέτως χρειάζεται υπομονή από τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων.

Την Δευτέρα 19/04 ολοκληρώθηκαν πλήρως οι διαδικασίες από την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ για τις πρώτες δεκάδες αιτήσεις, με τους πρώτους επαγγελματίες να κάνουν αίτημα υπαγωγής για πληρωμή στον ΕΦΕΠΑΕ.

Η διαδικασία

Περιληπτικά, η διαδικασία έχει ως εξής: Το πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ υλοποιείται με χρήματα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από έναν τυπικό έλεγχο της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα δικαιολογητικά των αιτήσεων αναλυτικά εξετάζει σε διάφορες φάσεις η Διαχειριστική Έργων Στήριξης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΔΕΣΜ) – Οικονομική Συμβουλευτικής (ΟΣ) δηλαδή η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. 

Η τελική πράξη πληρωμής γίνεται από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).

Επομένως, η ΔΕΣΜΟΣ δεν πληρώνει, αλλά ελέγχει την διαδικασία. Όταν, όμως, η διαδικασία ολοκληρώνεται πλήρως από την ΔΕΣΜΟΣ, τα χρήματα μετά από μερικά 24ωρα καταβάλλονται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ.

Χρειάζεται, όμως, ο επαγγελματίας να έχει ακόμη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να λάβει τα χρήματα.

Στο «περίμενε» ο μεγάλος όγκος

Συνολικά, αιτήσεις για χορήγηση Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης έχουν καταθέσει περίπου 25.000 επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον μεγαλύτερο όγκο αυτών να βρίσκεται ακόμη στο «περίμενε», αν και η διαδικασία αξιολόγησής των αιτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιταχυνθεί αρκετά από τη ΔΕΣΜΟΣ.

Ως προς την χρηματοδότηση, οι πληττόμενοι ΚΑΔ ενισχύονται με ποσά από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τους εργαζομένους τους. Τα ποσά είναι ενισχυμένα κατά +20% για τις επιχειρήσεις της ΠΕ Ξάνθης, που κατά το πρώτο lockdown της πανδημίας παρέμειναν περισσότερες ημέρες κλειστές.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο στις αρχές Οκτωβρίου του ’20. Πέντε και πλέον μήνες αργότερα, τα πρώτα χρήματα καταφθάνουν στους πρώτους επαγγελματίες, που κατάφεραν να βγουν από τον δαιδαλώδη λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

πηγή:xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη