Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές – Τι ζητούν οι παραγωγοί

Μεγάλες αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το σχέδιο νόμου (δείτε πατώντας εδώ) πρόκειται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανότατα την Τρίτη να γίνει και η ακρόαση των φορέων, σε σχέση με τις διατάξεις του σχεδίου, που αλλάζει πολλά.

Για το σχέδιο νόμου μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλογών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, κ. Βασίλη Μακρίδη, ο οποίος μας είπε πως το νομοσχέδιο αλλάζει το status quo των αγορών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομοσπονδία σε πολλά σημεία του σχεδίου συμφωνεί, υπάρχουν όμως και πολλές προβλέψεις, με τις οποίες διαφωνεί ανοικτά.

Κόκκινη γραμμή για τους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Μακρίδης, είναι η δυνατότητα εκπρόσωπων των παραγωγών λαϊκών αγορών να συμμετέχουν στα Νομικά Πρόσωπα, είτε Ιδιωτικά, είτε Δημόσια, που θα έχουν τη διοίκηση των λαϊκών. Είναι απαράδεκτο, λέει ο κ. Μακρίδης, να μην έχουν οι Ομοσπονδίες των παραγωγών, λόγο σε αυτά τα όργανα.

Ένα ακόμα σημείο, κομβικής σημασίας για τους παραγωγούς, συνεχίζει ο κ. Μακρίδης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, είναι οι εν ισχύ σήμερα άδειες παραγωγών λαϊκών, μόλις ανανεωθούν, να κατοχυρώνουν θέση στην αγορά δια παντός.

Τέλος, εξίσου κρίσιμο σημείο για τους παραγωγούς, είναι να καταργηθεί η πρόβλεψη που τους μετατρέπει σε επαγγελματίες πωλητές.

Σημειωτέον ότι το νέο νομοσχέδιο έχει μεταξύ άλλων προβλέψεις και για υπαίθρια καταστήματα (street food).

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη