Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Έτσι «τρυπώνουν» μέσω ορεινού όγκου Ροδόπης τα κυκλώματα διακινητών

Πως τα διεθνή κυκλώματα διακινητών έχουν χαρτογραφήσει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, βρίσκοντας περάσματα μέσω Βουλγαρίας κι από την οροσειρά Ροδόπης, προειδοποιούσε το «Χ» από το 2018, όταν σε ερευνητικά ρεπορτάζ στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωναν παρατημένα ρούχα, εξοπλισμό και πρόχειρες κατασκευές μη νόμιμων μεταναστών.

Τρία και πλέον χρόνια αργότερα, αυτά τα περάσματα αξιοποιούνται περισσότερο από τα κυκλώματα, με δεδομένη την ενίσχυση των αποτρεπτικών μέσων (όπως ο φράχτης) στον Έβρο και της εκεί συνοριοφυλακής. Την ίδια ώρα, όμως, η Ροδόπη αναμένει ακόμη να γίνει πράξη η προ ενός και πλέον έτους εξαγγελία τη κυβέρνησης για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ειδικά για το Νομό, που αποτελεί δεύτερο σταθμό από Τουρκία στο μεταναστευτικό μέσω Έβρου κι άμεσα συνορεύουσα περιοχή με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» στον απόηχο της επίσκεψης Μ. Χρυσοχοϊδη στον Έβρο, το ζήτημα ανακινήθηκε. Ενδέχεται η πρόσληψη των 100 να ξεκινήσει το Νοέμβριο (μαζί με άλλους 100 για Σέρρες και Καβάλα) και νέα «φουρνιά» για τον Έβρο. Οι νέοι συνοριοφύλακες το πιθανότερο να εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Διδυμότειχο, ωστόσο άγνωστο παραμένει πότε θα πιάσουν δουλειά.

Έτσι μπαίνουν

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ενισχυμένο φράχτη στο Βόρειο Έβρο και το νέο φράχτη στο Νότιο, τα κυκλώματα ωθούν τους μετανάστες από Αδριανούπολη αντί προς Καστανιές πλέον προς Σβίλενγκραντ (επαρχία Χασκόβου) Βουλγαρίας κι από εκεί εντός Βορείου Έβρου προς Δίκαια ή Ορμένιο. «Μπαίνουν το τελευταίο διάστημα πάρα πολλοί, από αυτούς που έχουμε δει κατά διαστήματα μετρήσαμε μέχρι και 60», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ορμενίου Γιάννης Πούλκος σε ανταποκρίτρια του Open.

Αυτό το διάστημα στο Τριεθνές, με δεδομένη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, έχουν αυξηθεί οι περιπολίες συνοριοφυλάκων, στρατού με τη βοήθεια κι 100 επίλεκτων καταδρομέων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ επίσης γίνονται εργασίες κοπής δέντρων, προκειμένου να ενισχυθεί η ορατότητα των αρχών στην περιοχή. Οι μη νόμιμοι μετανάστες, εφοδιασμένοι με smartphones, χάρτες, σάκους, σλίπινγκ μπαγκ και καλές πληροφορίες, συνεχίζουν το δρομολόγιό τους από τον ορεινό Έβρο στην οροσειρά της Ροδόπης, θέλοντας να αποφύγουν τα συνήθη μπλόκα της ΕΛΑΣ. Όταν «πιάσουν» Μικρό Δέρειο συνεχίζουν κατά μήκος της οροσειράς, προς Νέα Σάντα Σαπών και κατόπιν εντός δύσβατων μονοπατιών στη Νυμφαία, για να καταλήξουν στον ορεινό όγκο του Ιάσμου.

Ενίσχυση υπόσχεται ο υπουργός

Μιλώντας στο RealFM ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης δεν έκρυψε πως οι ροές είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα κι υποσχέθηκε ενίσχυση της συνοριοφυλακής στις συνορεύουσες με Βουλγαρία περιοχές. «Ενισχύεται η συνοριοφυλακή και γίνονται προσλήψεις στους νομούς που επηρεάζονται από τη βουλγαρική μεθόριο, για περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων», δήλωσε, ενώ φάνηκε να εμπιστεύεται τόσο τη Βουλγαρική πλευρά, βλέποντας «συνεργασία» όσο και την τουρκική μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Εργντογάν.

Ο κος Μηταράκης στάθηκε στην ενισχυμένη από άποψη συνοριοφυλακής και υποδομών ασφάλεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, ενώ επέμεινε πως η δομή στο Φυλάκιο Έβρου «θα αναβαθμιστεί». «Στα νησιά έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και δεν αντιμετωπίζουμε πλέον πρόβλημα ροών. Αυτό μας επέτρεψε να κλείσουμε περίπου 80 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και πλέον σε όλη τη χώρα να έχουμε 36 σημεία, στα οποία η λογική είναι η μετατροπή τους από ανοιχτές δομές που ήταν στο παρελθόν, σε κλειστές κι ελεγχόμενες», δήλωσε.

Τέλος, κάλεσε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ισοκατανομή των πραγματικών προσφύγων από την κρίση του Αφγανιστάν.

Πηγή: koinignomi.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη