Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αίτημα στην Αθήνα για επιπλέον εναέρια μέσα στο Παπίκιο Ροδόπης που καίγεται πάνω απο 10 μέρες

Η φωτιά στο Παπίκιο Όρος δεν γινόταν να μην απασχολήσει έστω και λίγο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τη Δευτέρα 31/10 κατά την έναρξη του συμβουλίου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας ζήτησε ενημέρωση για την πυρκαγιά από τον περιφερειάρχη ενώπιον του Σώματος.

Ο Χρήστος Μέτιος ενημέρωσε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η φωτιά να περιοριστεί και να μην εξαπλωθεί προς τον Σώστη. Δυστυχώς όμως από την Κυριακή 30/10 «υπάρχουν 3-4 περισσότερα πύρινα μέτωπα». Για αυτόν το λόγο όπως δήλωσε «έχουμε επικοινωνήσει εκ νέου με την Αθήνα για να μας στείλουν επιπλέον εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει χωρίς εναέρια μέσα. Το αίτημα έχει υποβληθεί και ελπίζω να έρθουν περισσότερα εναέρια μέσα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την φωτιά».


Πολύωρη η πεζοπορία
Στη “μάχη” με τις φλόγες πλέον βρίσκονται περισσότεροι από 100 πυροσβέστες από διάφορα μέρη της Ελλάδος, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα για να φτάσουν στη φωτιά θέλουν 3-4 ώρες πεζοπορίας από το σημείο εκκίνησης, καθώς είναι αδύνατο να πλησιάσουν οχήματα.

Σύμφωνα με πηγές του «Χ» η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και για εναέρια μέσα, καθώς οι φλόγες καίνε πυκνά φυλλώματα, με αποτέλεσμα ακόμη και το νερό που πέφτει από τις εναέριες ρίψεις να μη φτάνει στις «ρίζες».

Κοινός τόπος όσων επιχειρούν στο μέτωπο είναι πως θα βοηθούσε στο έργο της Πυροσβεστικής μία δυνατή νεροποντή, η οποία θα περιόριζε αρκετά τις εστίες.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη