Σάββατο 18 Μαΐου 2024

«Αγκάθι» για τη Ρωσία η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Για αντιρωσική εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα έκανε  λόγο με ανάρτηση της στο στο Facebook η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της. Μεταξύ άλλων η κ. Ζαχάροβα είπε «Μας αποδίδουν δήθεν “ενεργειακό εκβιασμό”, διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα. Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Δόθηκε η διαταγή για αναστολή της κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, για την διακοπή των Κοινών Αφιερωματικών Ετών. Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία.
Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες.»

Απάντηση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Αποφασιστική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις αιτιάσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, που κατηγόρησε την Ελλάδα για «αντιρωσική προπαγάνδα».

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζαχάροβα και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καθορίζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως βασικό μέλημα της χώρας είναι η προβολή της αλήθειας στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Μετά και τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα, στο προσκήνιο έρχεται για ακόμα μία φορά η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τους Ρώσους.

Άλλωστε και στην τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Δένδια,  η ενόχληση είχε ειπωθεί με τον κ Λαβρόφ να αναφέρει «Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης.

Η δήλωση Λαβρόφ

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν την Ρωσία εν μέσω της επίθεσης στην Ουκρανία είναι και η Αλεξανδρούπολη και όπως ανέφερουν αναλυτές και δημοσιογράφοι είναι ότι «είναι μία παράμετρος που άρεσε στους Ρώσους και δεν τους αρέσει καθώς η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα ζητήματα που τους απασχολούν».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη