Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας: Προβλήματα στην παραγωγή των σπαραγγιών – Αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση για τις συνέπειες στην παραγωγή του σπαραγγιού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας.

Παράλληλα όπως τονίζεται ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Αναλυτικά:

Η αντιαγροτική πολιτική και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ συνεχίζονται και από την σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Την ώρα που οι αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα αγροτικά εφόδια τσακίζουν το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έρχεται και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να δώσει ένα ακόμα χτύπημα.
Ο ασφαλιστικός κανονισμός και η πολιτική των αποζημιώσεων, δηλαδή στο κόψιμο δαπανών για την προστασία του μικρομεσαίου αγρότη, αναδεικνύεται με αφορμή και τις φετινές καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια του σπαραγγιού, από τις συνεχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ενδεικτικά, στην περιοχή της Νέας Βύσσας καλλιεργούνται περίπου 650 στρέμματα με σπαράγγι (και επιπλέον άλλα 100 στην περιοχή του χωριού Κόμαρα), με την συγκομιδή να ξεκινά στα μέσα με τέλη Μαρτίου, εξασφαλίζοντας τιμή έναρξης στα 4 ευρώ ανά κιλό από το χωράφι. Χαρακτηριστικά την προηγούμενη χρονιά η συγκομιδή ξεκίνησε στην Νέα Βύσσα την 20 Μάρτη.

Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες όμως των τελευταίων 2 μηνών και η μικρή ηλιοφάνεια στην περιοχή του βορείου Έβρου, είχαν ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινήσει την 15 Απρίλη με τιμή έναρξης μόλις τα 2,5 ευρώ ανά κιλό. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια η στρεμματική απόδοση να προσεγγίσει κατ’ εκτίμηση τα 350-400 κιλά ανά στρέμμα για την φετινή χρονιά, τη στιγμή που τις προηγούμενες κυμαίνονταν στα 700-800 κιλά/στρέμμα και μάλιστα με πολύ καλύτερες τιμές λόγω εποχής.

Οι συνέπειες αυτές αποδεικνύονται καταστροφικές σε ότι αφορά το εισόδημα ανά στρέμμα και  όπως εκτιμούμε οι ίδιοι οι παραγωγοί, χωρίς βέβαια το μέγεθος της καταστροφής να φαίνεται ακόμα σε ολόκληρη την έκταση της, η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ, παραθέσαμε το παραπάνω πρόβλημα και είχαμε την γνωστή σε όλους μας πλέον απάντηση, ότι «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση από τέτοια φαινόμενα».

Αναδεικνύετε για μια ακόμη φορά ο ρόλος του ΕΛΓΑ, που δουλεύει πλέον σαν ιδιωτική εταιρία, με ανεπάρκεια στη στελέχωσή του και με ένα κανονισμό που δείχνει το αντιαγροτικό του πρόσωπο και αναδεικνύεται ο καλύτερός εισπράκτορας εσόδων από τον μικρομεσαίο παραγωγό, χωρίς να ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες.

Απαιτούμε:
* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο σκοπός του να είναι η αποζημίωση της απώλειας του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, αφού εμείς τον συντηρούμε οικονομικά με τις εισφορές μας.

* Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή του σπαραγγιού του βορείου Έβρου, έστω και με υπουργική απόφαση.

* Στελέχωση του ΕΛΓΑ από επαρκή αριθμό προσωπικού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας θα μπει μπροστά για την οργάνωση της πάλης και για αυτό το πρόβλημα. Θα συντονιστεί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου για την ανάδειξη του ζητήματος.

Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλαμε και στο μπλόκο της Ορεστιάδας το περασμένο Φλεβάρη.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οργανωμένοι μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και ακόμα πιο μαζικά μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι και να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και τις ανάγκες μας, βάζοντας κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ που μας ξεκληρίζει.

Παρασκευή 06/05/2022, Νέα Βύσσα

Το ΔΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email