Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αγωνιστικό Μέτωπο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας: «Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με το Αγωνιστικό Μέτωπο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας να καλεί κάθε εργαζόμενο από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συμμετέχει στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ στην πλατεία Ορεστιάδας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας.

Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!

Στα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, τα οποία ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και στις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, έρχονται να προστεθούν τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως ανεπιτυχώς προσπαθούν να ισχυριστούν, αλλά καθιστούν τη βαρβαρότητα στην εργασία απτή πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βάσει του σχεδιασμού της Ε.Ε. και πατώντας πάνω σε νομούς των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), φέρνει προς ψήφιση μέτρα, που γι αυτήν  αποτελούν «προοδευτικές εξελίξεις» και ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατρανώνει ότι γνωρίζει τάχα τη συνταγή να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, να θωρακίζεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών φρόντισε με τους συνδικαλιστικούς του νόμους (απεργοκτόνος νόμος της Αχτσιόγλου) και τους νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, να βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τους προς το χειρότερο.

Ενδεικτικά βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.
  • Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται και η θεσμική κατοχύρωσή της στο Δημόσιο.
  • Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.
  •  Γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων.
  • Απαγόρευση τυπικά και ουσιαστικά του χαρακτήρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του δικαιώματος στην απεργία.
  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων.
  • Κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε  δήθεν «ανεξάρτητες αρχές».

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα και της απεργίας στα χέρια μας για:

  • Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο – τερατούργημα.
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Τις σύγχρονες ανάγκες μας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
  • 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Ακόμη, απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία, κάθε συνδικαλιστή και συνολικά τους εργαζόμενους να στηρίξουν και να συνυπογράψουν την πρόταση εκατοντάδων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων όλης της χώρας, που καταργεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων και πάει κόντρα στο σημερινό νομοσχέδιο που  φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ και των τοπικών της εκπροσώπων που βρίσκονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων. Όλους αυτούς τους μήνες έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να στηρίξουν τα κυβερνητικά μέτρα, για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο χωρίς αντιδράσεις. Ακριβώς αυτό το ρόλο παίζει και ο πρόεδρος με την πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας με την άρνηση τους, διαχρονικά, να συνεδριάσει, για την οργάνωση του αγώνα.

Να μη χαθεί ούτε λεπτό! Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος! Όσα ψέματα κι αν χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές ενώσεις το νομοθετικό έκτρωμα δε διορθώνεται!

Όλοι στην συγκέντρωση στις 11.00 πμ στην πλατεία Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email