Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΑΔΕΔΥ Έβρου: Κάλεσμα για την 24ωρη γενική απεργία

Σε απεργιακό κάλεσμα των μελών της προχωρά το Ν.Τ. Α.Δ..Ε.Δ.Υ. Ν. Έβρου την Πέμπτη 10 Ιουνίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Βασικά αιτήματά τους η κατοχύρωση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας, η ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η προστασία του δικαιώματος της εργατικής ελευθερίας και έκφρασης μέσα από τα συνδικάτα

Δείτε την ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ανατρέπει κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν ακόμα και με αίμα (8ωρο, πενθήμερο, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες) και που ισχύουν κάποιες δεκαετίες. Η επίθεση της Κυβέρνησης σε εργασιακά δικαιώματα έχει σκοπό για ακόμη μία φορά να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά εργοδοτικά συμφέροντα προσπαθώντας να επαναφέρει τις συνθήκες εργασίας σε παλαιότερους καιρούς όπου επικρατούσε η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση των εργαζομένων με παράλληλη «φίμωση» του εργατικού κινήματος.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ο εργασιακός θεσμός του οκταώρου και του πενθημέρου που κατακτήθηκε πριν από 135 χρόνια από τους εργαζόμενους με την απεργία του Σικάγο και ισχύει πάνω από 100 χρόνια στην χώρα μας καταργείται από τον αντεργατικό νόμο της Κυβέρνησης. Επιβάλλει 10 ώρες εργασίας την ημέρα με την υπόσχεση ότι ο εργαζόμενος θα πάρει ως ανταπόδοση αυτές τις 2 επιπλέον ώρες ημερησίως είτε με τη μορφή ρεπό είτε με μέρες άδειας είτε με μειωμένες ώρες εργασίας όποτε το θελήσει και το αποφασίσει ο εργοδότης. Η Κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους ελέγχους, έρχεται και νομιμοποιεί την μέχρι σήμερα εκμετάλλευση των εργοδοτών που ανάγκαζαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν παράνομα και παρά τη θέλησή τους 10 και 12 ώρες καταργώντας την Επιθεώρηση Εργασίας και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο εκμετάλλευσης στους εργοδότες.

Μπορεί, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, αυτή η διάταξη να αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ποιος εγγυάται ότι δεν θα έρθουν και στο δημόσιο; Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και δεν θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί, όπως είδαμε και στο παρελθόν, διατάξεις (π.χ. αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40, μερική απασχόληση, συμβάσεις χρόνου, μείωση μισθών κ.α.) που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, τελικά εφαρμόζονται και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του συνάπτοντας ατομική σύμβαση εργασίας.

  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Η Κυβέρνηση πέρα από το τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος που επιβάλλει στα Σωματεία, επιδιώκει σε ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα αυτών με σκοπό να ελέγχει και να παρεμβαίνει όποτε θέλει στον τρόπο οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων καταπατώντας συνδικαλιστικές ελευθερίες.

  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Με το νομοσχέδιο επιβάλλει την ψηφοφορία μεταξύ των μελών ενός συνδικάτου, προκειμένου να προκηρυχτεί μία απεργία. Όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2018, επιβάλλει το 50+1% των μελών για την προκήρυξη της απεργίας. Μια δημοκρατία που θέλουν να την επιβάλλουν με το 50+1% για την απόφαση μιας γενικής συνέλευσης εργαζομένων, όταν αυτή τη στιγμή οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η χώρα μας διοικούνται από παρατάξεις και κόμματα που έκαναν 1 και 2 μήνες προεκλογικό αγώνα και δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στην κάλπη ούτε το 60% των πολιτών σε μέρα που είναι κλειστά τα πάντα και έφτιαξαν σχήματα εξουσίας με 20% και 30% και έχουν το θράσος να παίρνουν αποφάσεις για τον μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους όμως δεν έχουν όρια, γιατί την ίδια ώρα η ίδια Κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα των «εκλογών» στον χώρο της εκπαίδευσης για τους Αιρετούς Εκπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπου η συμμετοχή στις εκλογές δεν ξεπερνούσε το 5%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα ενώ παράλληλα τα εξαθλιώνει οικονομικά όταν σε κάθε έκτακτη ή τακτική γενική συνέλευση θα πρέπει να συντηρούν μία πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως συμμετοχής και μία πλατφόρμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

  • Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης – Κατάργηση του Ν. 1264/1982

Με το νέο νομοσχέδιο καταργούν επί της ουσίας τον Ν. 1264/1982, ο οποίος αποδείχτηκε μετά από τόσες δεκαετίες ως ο πιο δημοκρατικός και φιλεργατικός νόμος τον οποίο δεν τον πείραξε (ούτε καν τροποποίησε) καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Μαζί με την κατάργησή του σχεδιάζουν να επιβάλουν πέρα από το προσωπικό ασφαλείας που ισχύει σε κάποιες υπηρεσίες όταν υπάρχει απεργία των εργαζομένων, και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3% καταργώντας ουσιαστικά τις απεργίες!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν και ποινικοποιούν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του. Επί της ουσίας έρχεται πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων είτε αυτές κριθούν παράνομες από τα δικαστήρια για έναν εργαζόμενο είτε πρόκειται για έναν συνδικαλιστή, εκπρόσωπο των εργαζομένων, καλλιεργώντας τον φόβο και την υποταγή.

  • Καταργηση της Κυριακάτικης αργίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ορίου των υπερωριών σε 150 με παράλληλη μείωση της αμοιβής τους.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί, αλλά κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί. Τα παραπάνω μέτρα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά γιατί θα φέρουν στην κοινωνία ακόμα μεγαλύτερη ΑΝΕΡΓΙΑ.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Την ίδια ώρα που η Σουηδία έβαλε τέλος στο 8ωρο και καθιέρωσε την 6ωρη εργασία με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και για τους εργαζόμενους και για την παραγωγικότητά τους.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πρέπει και οφείλουμε να μεταδώσουμε προς κάθε πλευρά τις διεκδικήσεις μας:

  • Απαιτούμε την διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν το 8ωρο, το 5μερο και θα προβλέπουν αύξηση των μισθών για μία αξιοπρεπή ζωή.
  • Αγωνιζόμαστε για την προστασία του δικαιώματος της εργατικής ελευθερίας και έκφρασης μέσα από τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.
  • Αγωνιζόμαστε για την διατήρηση και ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

Παράλληλα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο Δημόσιο Τομέα για όλους, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμπολιτών μας:

  • Καταδικάζουμε όλες τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
  • Απαιτούμε βελτίωση δομών και συνθηκών εργασίας.
  • Απαιτούμε προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους καλύπτοντας όλες τις βασικές ανάγκες του Δημόσιου Τομέα.
  • Απαιτούμε την προστασία των δημόσιων αγαθών και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Απαιτούμε την προστασία των κοινωνικών αγαθών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  • Απαιτούμε εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και ατομικής προστασίας. Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις γιατί η θωράκιση του Δημόσιου Τομέα, η θωράκιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους είναι αναγκαία για όλους μας, είναι αναγκαία και για τις γενιές που ακολουθούν.

Πρέπει και οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

11:00 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

11:00 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη