Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Αθήνα σε ΟΗΕ: Αβάσιμοι και ιστορικά λανθασμένοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Με επιστολή που απέστειλε η Ελληνίδα μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του εν λόγω Οργανισμού σήμερα, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες, επίσης απορρίπτεται, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.

Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με την επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.

Η kathimerini.gr αναφέρει ότι ελληνική επιστολή καταρρίπτει έναν προς έναν τους τουρκικούς ισχυρισμούς:

Σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης: Θα πρέπει να τονισθεί ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνεται πλήρως στο άρθρο 12 της Συνθήκης. Η ελληνική κυριαρχία δεν υπόκειται σε καμία υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της «αποστρατιωτικοποίησης.

Επιπλέον, στο άρθρο 13 της ίδιας Συνθήκης δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όρους «αποστρατιωτικοποιημένα» και «αποστρατιωτικοποίηση» ή καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη η ελληνική επιστολή υπενθυμίζει ότι αυτά υπόκειντο σε καθεστώς αποστρατικοποίησης μαζί με τα τουρκικά νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου, το οποίο εγκαταλείφθηκε πλήρως όταν η προαναφερθείσα Συνθήκη (της Λωζάνης) αντικαταστάθηκε από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει από το 1936 το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί στρατεύματα στα δύο νησιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη