Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Αθανάσιος Βίτσας: «Βρήκαμε το “μονοπάτι” για να βγούμε επιτέλους από το αδιέξοδο για το κέντρο υγείας της Σαμοθράκης»

Τη διέξοδο από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται από το 2017 το κέντρο υγείας της Σαμοθράκης αναζητά ο δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας και απ΄ ότι φαίνεται είναι πολύ κοντά πια στο στόχο αυτό. 

Πρόκειται για μια είδηση που πρόεκυψε μετά από ερώτηση της αντιπολίτευσης στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας και συγκεκριμένα η παράταξη Γαλατούμουήθελε να μάθει σε τι στάδιο είναι η υπόθεση μετά και τη δημόσια τοποθέτηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες για έμπρακτη στήριξη της περιφερειακής αρχής στο σημαντικό αυτό έργο με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, πως στο διάστημα που μεσολάβησε, η δημοτική αρχή προσπάθησε να βρει λύση με τα δεδομένα που υπήρχαν αλλά τελικά η έρευνα που έγινε οδήγησε στο συμπέρασμα, πως η κατάσταση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ως έχει, καθώς εκτιμήθηκε κοστοβόρα και χρονοβόρα. 

Η ενίσχυση της τοιχοποιίας με τη μέθοδο που πρότεινε η εταιρία, η οποία και έκανε τη μελέτη κρίθηκε πανάκριβη, ανέφερε ο κύριος Βίτσας, ενώ οτιδήποτε άλλο που πέρασε σαν σκέψη, από συμπληρωτική μελέτη μέχρι και νέα εγκατάσταση εργολαβίας μέσα στην ανοιχτή εργολαβία κατέληξαν στο κενό, με αποτέλεσμα η υπόθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος να «φρακάρει», παρά την καλή πρόθεση της περιφερειακής αρχής να διαθέσει 500.000 ευρώ.

Η υφισταμένη λύση δεν μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς χρειάζονταν πολλά χρήματα και χρόνια για να γίνει το κέντρο υγείας. Εν΄ ολίγοις ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, που λέει και ο σοφός λαός. 

Βρέθηκε λοιπόν τρόπος αποδεκτός απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εφικτός ως προς την υλοποίηση του, ο οποίος και αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες σε σχετική συνάντηση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του ίδιου του περιφερειάρχη και στην οποία συμφωνήθηκε, ο δήμος να ζητήσει τη λύση της σύμβασης του έργου και να δρομολογηθούν άλλες ευέλικτες διαδικασίες. 

Ο εργολάβος ενημερώθηκε και δέχτηκε να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες, να αποχωρήσει χωρίς ποινικές ρήτρες και δικαστικές διαμάχες. Με τη σειρά το ο δήμοςΑλεξανδρούπολης συναίνεσε στο να συνδράμει με τις τεχνικές υπηρεσίες του σε κάποιες επιπρόσθετες μελέτες που απαιτούνται να γίνουν και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και κωλύματα. 

Η λύση που προκρίνεται τελικά, όπως είπε ο δήμαρχος,είναι η πιο ενδεδειγμένη, υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια επιτέλους το κέντρο υγείας να είναι έτοιμο. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν άλλαζε «ρότα» η δημοτική αρχή, θα περνούσαν άλλα τόσα χρόνια, χωρίς κανείς να εγγυάται για αίσια έκβαση. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ενώ η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε μετά από ερώτηση της αντιπολίτευσης, η παράταξη του πρώην δήμαρχου δεν έμεινε να την ακούσει, καθώς αποχώρησε, αφού διαφώνησε με την διαδικασία της λογοδοσίας, ωστόσο ο δήμαρχος απάντησε κανονικά, ως όφειλε. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη