Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΘ. Βίτσας: “Καμία μικροσυντήρηση στη λαογραφική συλλογή της Σαμοθράκης και στο κτήριο που τη στεγάζει από το 2019 ως το 2023”

Καμία μικροεπέμβαση και μικροσυντήρηση δεν έγινε στη λαογραφική συλλογή της Σαμοθράκης και στο κτήριο που τη στεγάζει από το 2019 ως το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Ο κος Βίτσας επισημαίνει ότι πολλά αντικείμενα της συλλογής είναι σε διαδικασία αποσύνθεσης κι ότι η υγρασία έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλά εκθέματα. Αναφορικά δε, με το κτήριο κάνει λόγο για κουφώματα διαλυμένα και για στέγη που έχει υποστεί καθίζηση και στάζει.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, στην ανάρτησή του, στηλιτεύει, μάλιστα, το θράσος κάποιων να “απορούν” γιατί τη μη λειτουργία του χώρου φέτος το καλοκαίρι και παραθέτει τις ενέργειες και τις προσπάθειες που κάνει η νυν δημοτική αρχή για την επαναλειτουργία του κτηρίου και την ουσιαστική συντήρηση του πολιτιστικού θησαυρού που αυτό στεγάζει.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Σαμοθράκης

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Σαμοθράκης

Για όσους δε γνωρίζουν και “δε γνωρίζουν”

Δεν είναι βεβαίως το μοναδικό δημοτικό κτήριο όπου δεν έγινε κανενός είδους μικροεπέμβαση ( ισχύει για ΟΛΑ ). ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΕ ΟΛΑ – έστω μικροσυντήρηση – στο χρονικό διάστημα 2019 – 2023.

Είναι ένα κτήριο που στεγάζει πολύτιμο θησαυρό της λαϊκής παράδοσής μας και του νεότερου πολιτισμού μας.

Η συλλογή, τα αντικείμενα είναι σε διαδικασία αποσύνθεσης, τα περισσότερα κουφώματα διαλυμένα, η στέγη σε καθίζηση. Το νερό από τη στέγη και η υγρασία έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλά εκθέματα.

Όμως έχουν το θράσος κάποιοι να “απορούν” γιατί δε λειτουργεί φέτος το καλοκαίρι …

Και ας δούμε τώρα ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την 1.01.2024.

1. Με πολύ μεγάλη δυσκολία δεσμεύσαμε πόρους για την επισκευή της στέγης και την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

2. Το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως “διατηρητέο” με ΦΕΚ και μάλιστα στην αυστηρότερη κατηγορία οπότε οποιαδήποτε επέμβαση προϋποθέτει την άδεια από την αντίστοιχη υπηρεσία του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

3. Για να εξασφαλιστεί η αντίστοιχη άδεια απαιτείται Αρχιτεκτονική αποτύπωση και Τεχνική περιγραφή.

Η μελέτη αυτή ήδη εκπονείται.

4. Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση των εκθεμάτων κυρίως των υφαντών, των Εικόνων και τη ψηφιακή καταγραφή τους. Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι πρώτες 5000 ευρώ.

5. Σύντομα θα ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος για την άδεια που απαιτείται.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την υποχρέωσή μας, να συντηρήσουμε το κτήριο και να διασώσουμε τη συλλογή δραστηριοποιηθήκαμε και προετοιμάζουμε ουσιαστική συντήρηση του πολιτιστικού θησαυρού μας ώστε να τον ” αποδώσουμε” ξανά με τρόπο αξιοπρεπή στο κοινό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη