Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΑΚΚΕΛ: Επιστολή στον Μητροπολίτη Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου – Σουφλίου για την μετακίνηση του π. Αντωνίου Τσομπανίδη σε άλλη ενορία, τις συνθήκες και την λαϊκή αντίθεση

Επιστολή στον Μητροπολίτη Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου – Σουφλίου κ. Δαμασκηνό απέστειλε ο Πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Ευάγγελος Τσιομπανίδης, μετά από την αναστάτωση και τον ξεσηκωμό που προκάλεσε στους πιστούς της περιοχής της Κάτω Σαγήνης η απόφαση του Μητροπολίτη να απομακρυνθεί ο πατέρας Αντώνιος Τσομπανίδης από την ενορία.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Το ΑΚΚΕΛ έχει την έδρα του στην περιφέρεια της μητροπόλεως σας και αισθάνεται ότι επηρεάζεται ξεχωριστά από ένα περίεργο περιστατικό στο οποίο φέρεστε να έχετε συμμετάσχει.

Αναφερόμαστε στην υπόθεση του ιερέα Αντωνίου Τσομπανίδη από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Σαγήνης και την φερόμενη μετακίνησή του (ως ποινή;) σε άλλη ενορία μακριά από την περιοχή του. Πολλοί ενορίτες επικοινώνησαν μαζί μου και μού παρουσίασαν μία εικόνα της κατάστασης η οποία με προβληματίζει. Εσείς φέρεστε να έχετε ενημερώσει τους ιερείς της Μητρόπολης ότι κάποια λειτουργία θα μπορούσε να γίνει αν υπάρχει η δυνατότητα από την πλευρά τους και ο πατέρας Αντώνιος προχώρησε κανονικά στην τέλεσή της. Από την πλευρά σας φέρεστε τον κατηγορήσατε ότι παράκουσε τις εντολές σας να μην τελεστεί η λειτουργία (!) και ως ποινή τον στείλατε σε άλλη ενορία!

Το πρώτο πράγμα που ξενίζει και προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη είναι κατά πόσο ένας Μητροπολίτης θα μπορούσε να απαγορεύσει την τέλεση μιας λειτουργίας και φυσικά κατά πόσο θα μπορούσε να τιμωρήσει έναν ιερέα επειδή προχώρησε στην τέλεση μίας λειτουργίας! Το δεύτερο στοιχείο έχει αποκλειστική σχέση με την περιοχή μας και αφορά τη βλακώδη αντίληψη περί εξορίας που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα σε διάφορους υψηλά στην κρατική διοίκηση κυρίως από Πελοπόννησο και Αθήνα οι οποίοι εκτόξευαν τις γνωστές απειλές σε τρίτους ότι θα τους στείλουν στην Ορεστιάδα, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο.

Η μετακίνηση του ιερέα σε άλλη (υποδεέστερη;) ενορία αφενός μεν είναι προσβλητική για τους ενορίτες της και αφετέρου δείχνει από τη μεριά σας να είστε φορέας αυτών των αντιλήψεων περί τιμωρίας με μετακίνηση «στην εξορία του Έβρου».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχετε δεχθεί λάθος πληροφόρηση και προφανώς ζητούμε, αν ισχύουν τα προαναφερθέντα, να ανακαλέσετε την απόφασή σας δεδομένης και της εντονότατης και απολύτως δικαιολογημένης αντίδρασης των πιστών της περιοχής υπέρ του π. Αντωνίου.

Με σεβασμό,

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email