Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ακόμη ένα “πράσινο” φως για την αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων στον Έβρο – Τι αποφασίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων

Κυβερνήσεις πάνε, κυβερνήσεις έρχονται αλλά το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο παραμένει όπως έχει. Τι και αν υπόσχονται, τι και αν το βάζουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους ειδικά σε κάθε προεκλογική περίοδο τα κόμματα, η κατάσταση δεν λέει να αλλάξει. Και ενώ όλοι συμφωνούν, πως πρόκειται για μία εικόνα απαράδεκτη ως πύλη εισόδου και εξόδου, σταματούν στα λόγια και στις διαπιστώσεις.

Το τελωνείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο με τη στελέχωσή του, όσο με τις υποδομές που μετρούν πολλές δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση πολιτών και εργαζόμενων. Επιπλέον πολλές φορές έχει αναδειχθεί και το πρόβλημα της ένταξης του στην ΑΑΔΕ και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών «που το καθιστούν υποδεέστερο συγκριτικά με την αντίστοιχη δομή της Τουρκίας και σε αναντιστοιχία με το γεγονός ότι είναι η πρώτη ανατολική είσοδος της Ε.Ε.

Αξίζει να τονιστεί πως το 2016, κατά την επίσκεψή του στο τελωνείο Κήπων, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη κατασκευής νέου τελωνείου, τονίζοντας ότι όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα δρομολογήσει το έργο άμεσα, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως η ΝΔ θα είναι σε στενή συνεργασία και με την περιφερειακή ενότητα Έβρου και με την περιφέρεια ΑΜΘ για να διερευνηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα φιλόδοξο σχέδιο, ένα σχέδιο που ακόμη όμως δεν έχει προχωρήσει.

Έπειτα από την 4η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 11 έργα, συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ, ή 523 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε την ιδιωτική συμμετοχή 99 εκατ. στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».

Κύριοι των έργων αυτών είναι τα υπουργεία όπως το Εσωτερικών, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ οι πόροι προέρχονται από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το  ΕΣΠΑ, ή το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ των έργων που παίρνουν το πράσινο φως είναι και η αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, θέμα το οποίο εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, έργο προϋπολογισμού 4,84 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού Κήπων.

Να θυμίσουμε, πως κάποια στιγμή είχαν γίνει και ανακοινώσεις για την επισκόπηση μιας παλαιότερης μελέτης που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, έτσι ώστε να οριζόταν το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, αλλά και το κόστος των απαλλοτριώσεων για το νέο τελωνείο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη