Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ακόμη περιμένουν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί να πάρουν τα 2εκ. ευρώ για την προμήθεια των ζωοτροφών, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο…

Ένας  χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη, ένας χρόνος μετά και τα χρήματα ακόμη περιμένουν να διατεθούν στους δικαιούχους, ένας χρόνος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και η αγανάκτηση ξεχειλίζει…

Ακόμη μια τρανταχτή περίπτωση του, πως λειτουργεί το κράτος αυτό και πόσο τελικά στέκεται αρωγός σε πληγέντες. 

Τα 2εκ. ευρώ που ενέκριναν και έδωσαν από την πρώτη στιγμή στην περιφέρεια ΑΜΘ τα αρμόδια υπουργεία για την προμήθεια ζωοτροφών, προκειμένου να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες των παραγωγών, παραμένουν στα ταμεία και περιμένουν τις διαδικασίες να «τρέξουν», ώστε να δοθούν στους πυρόπληκτους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και αγρότες της ΑΜΘ. 

Όμως, αποδεικνύεται στην πράξη, πως οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το κράτος είναι πιο αργοί και από την χελώνα, οι οποίοι ρυθμοί σε συνδυασμό με τα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν προκύψει, έχουν κάνει τους πληγέντες δικαίως να μιλούν για κοροϊδία και εμπαιγμό. 

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, προσφάτως πληροφορήθηκαν, ότι από τα 2εκ. ευρώ, όταν και όποτε, θα λάβουν μόνο τα 200.000 ευρώ.

Η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας δεν κατάφερε να ξεμπλοκάρει το ποσό και να δώσει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της προμήθειας, με αποτέλεσμα το βάρος να πέσει στη νέα διοίκηση και να κινήσει τις διαδικασίες με άλλον τρόπο, ώστε να μην χρειαστεί να περάσουν 5 χρόνια για την αγορά των ζωοτροφών με διεθνή διαγωνισμό, αλλά ακολουθώντας μέθοδο «fast track» της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για να παρακαμφτούν όλα αυτά τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Και ενώ λοιπόν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός, διαβεβαίωνε τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι με αυτήν την απόφαση οι πληγέντες θα λάβουν τα χρήματα τους σε 2 μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο, τελικά φτάσαμε Σεπτέμβριο και ακόμη περιμένουν. Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τον κύριο Πουλιλιό, η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση δεν είχε γράψει το ποσό στον προϋπολογισμό, για αυτό και δεν δόθηκαν. 

Από την πλευρά της βέβαια, η προηγούμενη διοίκηση υποστήριζε, πως για το θέμα τη αγοράς ζωοτροφών, είχαν προχωρήσει έγκαιρα στην απόφαση, με έγκριση των δαπανών, αποδίδοντας το πρόβλημα σε μη αποδοχή των αποφάσεων ανάληψης από την διεύθυνση οικονομικού, που αμφισβήτησε την επιλεξιμότητα.

Ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Έβρου Γιάννης Καλογιαντσίδης δεν διστάζει να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής,καθώς οι μελισσοκόμοι νιώθουν, ότι κανείς πραγματικά δεν τους στηρίζει ,ενώ την ίδια ώρα οι ίδιοι αποτελούν βασικό κομμάτι της υπαίθρου, της ανάπτυξης της και του πρωτογενή τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά, πως όποιος επικονιάζει αυτός διατηρεί και τη γη. Ζητούν απαντήσεις από επίσημα «χείλη» για την τραγική καθυστέρηση της βοήθειας και για ποιο λόγο θα λάβουν μόνο 200.000 ευρώ από τα 2εκ. ευρώ που ήταν να πάρουν.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη