Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Αλεξανδρουπολη: Δημοπρατείται η Ανατολική Περιφερειακή – Στην τελική ευθεία το έργο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που φτάνουν στο focustonevro.gr η Ανατολική Περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να βγει σε δημοπράτηση εντός του Ιουλίου από το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η ημερομηνία του διαγωνισμού τοποθετείται στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ζωτικής σημασίας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποσυμφόρηση της πόλης αλλά κυρίως στην σύνδεση του λιμανιού με Εγνατία οδό.

Αυτό εξηγεί άλλωστε και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΟΛΑ που συνέχισαν μεθοδικά να πιέζουν στην υλοποίηση του έργου.

Άλλωστε το Υπουργείο Υποδομών έχει αξιολογήσει το έργο υψηλής σπουδαιότητας και έτσι φτάσαμε στις εξελίξεις που προαναφέραμε και αναμένουμε πια τις επίσημες ανακοινώσεις. Θυμίζουμε ότι το έργο είναι χαρακτηρισμένο Εθνικής Σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 7Α

Σύντομη Περιγραφή του έργου

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης έχει συνολικό μήκος 3,6 χλμ. περίπου και αφορά οδό κατηγορίας ΒIII και τυπικής διατομής διαχωρισμένης επιφάνειας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4μ. (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17 μ.).

Αναλυτικώτερα: Προβλέπεται διατομή διαχωρισμένης επιφάνειας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες των 3,25μ. ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4μ. Λόγω του αστικού χαρακτήρα της οδού προτείνονται πεζοδρόμια πλάτους 1,5μ. στις περιοχές που η οδός δεν έχει παράπλευρο δίκτυο και 0,75μ. στις περιοχές που η οδός έχει παράπλευρο δίκτυο.

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξ/πολης, έχει σχεδιασθεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός, με μήκος 3,0χλμ. + 0,6χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς Λιμάνι, τρεις (3) ισόπεδους κόμβους, τέσσερις (4) γέφυρες, με παράπλευρο δίκτυο, και εκτιμώμενο Π/Υ κατασκευής 35 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ)

Μελέτες

Με μέριμνα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ολοκληρώθηκε η ωρίμανση (έγκριση) όλων των απαιτούμενων μελετών μεταξύ των ετών 2002 – 2007, εκτός από τις οριστικές μελέτες γεφυρών οι οποίες ανατέθηκαν το 2010 και εγκρίθηκαν το 2012. Επειδή οι περισσότερες μελέτες, εκτός των οριστικών μελετών τεχνικών έργων, εκπονήθηκαν πριν το 2005, δηλαδή πριν την ισχύ του Ν.3316/05, στα πλαίσια σύμβασης του 2003, απαιτήθηκε η επικαιροποίησή τους προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» μέσω Συμφωνίας – Πλαίσιο η αξιολόγηση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης της οριστικής μελέτης Οδοποιίας (περιλαμβανομένου του παράπλευρου δικτύου και των κόμβων), καθώς επίσης η επικαιροποίηση των μελετών σήμανσης – ασφάλισης και φωτεινής σηματοδότησης της Περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης. Οι μελέτες υποβλήθηκαν το 2015 και έχουν εγκρίθηκαν εντός του 2019.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email