Ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην απόλυση 139 υπαλλήλων ώστε να αναλάβει τη δουλειά εργολάβος.
Πρόκειται για 139 υπαλλήλους του νοσοκομείου, που εργάζονται ως καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στον ιματισμό, φύλακες και μάγειρες.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι νιώθουν προδομένοι και αδικημένοι, ενώ κατήγγειλαν στο MEGA πως ενώ η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνιο, τελικά θα απολυθούν τον Μάρτιο.
Η κυρία Μαρία Σπανογιώργου εργάζεται επί 3,5 χρόνια στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στον τομέα της καθαριότητας. Όπως κατήγγειλε η ίδια, ο διοικητής προχώρησε στην απόλυση των εργαζομένων εξαιτίας της… ιδεολογίας του.
«Από ιδεολογία θέλει εργολάβο»
«Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μία συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου επίσημα μας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου μπαίνει εργολάβος. Η θέση του ήταν πολύ σαφής και κατηγορηματική. Μας είπε ότι καθαρά από ιδεολογία θέλει εργολάβο. Νιώθουμε προδομένοι, γιατί αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε.
«Επί 3,5 χρόνια δώσαμε όλο μας το είναι, μέσα σε λοιμώξεις, πανδημίας, κοροναϊό και τώρα μας πετάει λόγω ιδεολογίας. Επί 3,5 χρόνια μας χρησιμοποίησαν, ούτε τα παιδιά μας βλέπαμε ούτε τους γονείς μας», συμπλήρωσε άλλη εργαζόμενη του νοσοκομείου, η κα Ελισάβετ Μπάρη.
Με απόλυση κινδυνεύουν 19 καθαρίστριες του νοσοκομείου Κομοτηνής
Με απόλυση κινδυνεύουν σχεδόν 20 καθαρίστριες στο νοσοκομείο Κομοτηνής ύστερα από χρόνια εργασία στο δημόσιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το Mega, στο νοσοκομείο Κομοτηνής εργάζονται συνολικά 19 γυναίκες στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο με ανανεώσεις στη σύμβασή τους.
Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά οι καθαρίστριες κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού «έβαλαν πλάτη» και δούλευαν για μήνες χωρίς άδειες και ρεπό.
Ωστόσο, πλέον οι 19 αυτές γυναίκες κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, καθώς το νοσοκομείο έδωσε τον τομέα της καθαριότητας σε εργολάβο.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες καθαρίστριες εργάζονται στο νοσοκομείο 13 έως και 17 χρόνια.
Υπάλληλος καθαριότητας του νοσοκομείου μίλησε στο Mega λέγοντας: «Είμαστε πολλά χρόνια στο νοσοκομείο, οι περισσότερες δουλεύουμε μέχρι και 22 χρόνια. Στην αρχή μπήκαμε στο νοσοκομείο με εργολάβο και μετά προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ με δίχρονη σύμβαση και από εκεί και πέρα παραμείναμε με τρίμηνες παρατάσεις. Την περίοδο του κορονοϊού δουλεύαμε χωρίς άδειες, είχαμε να πάρουμε δύο χρόνια άδειες και ρεπό. Μετά μπήκε ο εργολάβος, ωστόσο μέχρι και σήμερα εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το νοσοκομείο ότι εμείς σταματάμε».
Μία από τις 19 γυναίκες, η κ. Αλεξάνδρα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega λέγοντας ότι δεν είχαν πάρει άδειες και ρεπό εδώ και δύο χρόνια.
«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε άλλο να δουλέψουμε. Τα ζητήσαμε αυτά με ένα εξώδικο στο νοσοκομείο. Και μας λένε ότι έχουμε τη διαδικασία εργολάβος… Θα σταματούσε η σύμβαση η δική μας και θα έμπαινε εργολάβος. Γι’ αυτό μας και έδιναν τρίμηνες παρατάσεις», εξηγεί η κ. Αλεξάνδρα.
Όπως λέει η ίδια, μέχρι και σήμερα που μπήκε ο εργολάβος για να δουλέψει, «εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι σταματάμε. Βλέπουμε ότι βγήκε το πρόγραμμα χωρίς τα δικά μας τα ονόματα. Από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος, έχει πάρει μισά άτομα από αυτά τα οποία δουλεύαμε».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και αναλαμβάνουν εργολάβοι
Την απόλυση περίπου 6.000 εργαζομένων, σταδιακά, από διάφορα νοσοκομεία της χώρας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι απολύσεις δεν αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά υποστηρικτικό προσωπικό από τη φύλαξη, την καθαριότητα, την εστίαση και άλλους τομείς, οι οποίοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται όλοι περισσότερα από πέντε χρόνια.
«Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.
ΠΗΓΗ: megatv.cm