Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού- Δυναμική η παρουσία των Συλλόγων και των Σωματείων (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 4/4 στις 11:00 το πρωί, κάτω από βροχή, η επετειακή Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο «Χατζή Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη» στην Αλεξανδρούπολη τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Παράλληλα, την ίδια ώρα, η τελετή πραγματοποιήθηκε και σε άλλες τρεις πόλεις του Έβρου, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και Σουφλί.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι Αρχές και οι Σύλλογοι της κάθε πόλης, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα, για την κατάθεση των στεφάνων.

Η βροχή, η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης, δεν πτόησε τα δεκάδες Σωματεία και Συλλόγους, τα οποία βρέθηκαν στην εκδήλωση τιμώντας την μνήμη των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού. Πάγιο έτοιμα της ΕΠΟΦΕ η αναγνώριση, κατ’ αρχήν από το ελληνικό κράτος, της Γενοκτονίας των Θρακών.

Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η έβδομη χρόνια που πραγματοποιείται η Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης στην ομιλία του, ζήτησε να αναγνωρίσει η Ελληνική Δημοκρατία την έκτη Απριλίου του 1914 Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Θρακών.

Στο χαιρετισμό του ακόμα ο κύριος Κελεμίδης ζήτησε να δημιουργηθούν μνημεία σε όλη την Θράκη ώστε εκεί να μπορείτε να τιμάται η μνήμη των θυμάτων. Τέλος αναφέρθηκε σε ένα τρίτο αίτημα που είναι η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας της Θράκης στα σχολεία.

Υπενθυμίζουμε πως την Τρίτη, 6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών» με θέμα «Η Γενοκτονία στη Θράκη και η Θράκη στη Γενοκτονία: Σιωπή και Άρνηση, Διεκδίκηση και Αναγνώριση» και κεντρικό ομιλητή τον Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών κ Θεοφάνη Μαλκίδη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη