Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Η μύτη του «Ντάλτον» συμβάλλει στον εντοπισμό νεκρών ζώων στους αιολικούς σταθμούς

Έρευνα με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου  με το όνομα «Ντάλτον» για τον εντοπισμό νεκρών ζώων στους αιολικούς σταθμούς, ξεκίνησε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ), με έδρα την Δαδιά Έβρου.

Η έρευνα στοχεύει στη βελτίωση της εκτίμησης και παρακολούθησης των επιπτώσεων αιολικών πάρκων στα πουλιά και νυχτερίδες, ενώ θα συμβάλει στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων τόσο για τα υπάρχοντα έργα όσο και για τον σχεδιασμό των μελλοντικών

Εκτός από τον εντοπισμό και την καταγραφή των θυμάτων, ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας θα είναι η σύγκριση της αποτελεσματικότητας μεταξύ του ανθρώπου-ερευνητή και του σκύλου. 

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα θύματα των ανεμογεννητριών  οι οποίες ανεμογεννήτριες στον Έβρο και στη Ροδόπη δεν έχουν χωροθετηθεί  σωστά τα τελευταία χρόνια και για αυτό έχουμε πολλές επιπτώσεις. Επίσης δεν γίνονται συστηματικές έρευνες για να γνωρίζουμε πόσα είναι τα πραγματικά θύματα. Αυτό ήρθαμε να βελτιώσουμε με αυτήν έρευνα και εκεί στοχεύει   στο να βελτιώσει την εκτίμηση για την παρακολούθηση των επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στα πουλιά και στις νυχτερίδες μια και η μύτη του σκύλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την όραση των ανθρώπων –παρατηρητών-που ψάχνουν με τα μάτια στην ουσία να βρουν τα θύματα,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ  Λευτέρης Καψάλης, τονίζοντας πως «η έρευνα αυτή γίνεται για πρώτη φορά στη Θράκη με την χρήση  του σκύλου «Ντάλτον» ο οποίος ανιχνεύει δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, ωστόσο   είναι και πολύ αποτελεσματικός στο να εντοπίζει νεκρά πουλιά  και νυχτερίδες σε Αιολικούς σταθμούς.»

Όπως εξήγησε, «το εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο είναι μεγάλη η περιοχή που πρέπει να ελεγχεί ,  ενώ αριθμός των ανεμογεννητριών  που λειτουργούν στον Εβρο και τη Ροδόπη  και  πρέπει να ερευνηθούν  είναι 276. Επίσης με την έρευνα αυτήν ελέγχουμε δυο Αιολικούς Σταθμούς ένα σε Εβρο και ένα δεύτερο σε Ροδόπη  γιατί  ο στόχος είναι να αποδείξουμε ότι  αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθείται. Χρειάζεται δηλαδή να γίνεται συχνά και σε κοντινά χρονικά διαστήματα γιατί στο μεσοδιάστημα πολλές φορές μπορεί να χάνονται πουλιά , είτε να καταναλώνονται από πτωματοφάγα ζώα (λύκους αλεπούδες). Επομένως χρειάζεται  σίγουρα η βοήθεια του σκύλου  ο οποίος θα βρει ακόμη και υπολείμματα νυχτερίδας η πουλιού σε σημεία που είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει άνθρωπος και αυτό στο μέλλον θα μας βοηθήσει στον σχεδιασμό των νέων έργων στην εκτίμηση των επιπτώσεων τους και γενικότερα στην λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να διορθώσουμε επιτέλους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την κακή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών και των επιπτώσεων που έχει στα προστατευόμενα πουλιά και στις νυχτερίδες», κατέληξε ο κ. Καψάλης

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη