Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλεξανδρούπολη και Καβάλα αγαπημένες χειμωνιάτικες στάσεις στη Β. Ελλάδα

Ανεβαίνουμε βόρεια, εκεί που το κρύο «τσιμπάει» λίγο παραπάνω, μήπως και καταλάβουμε χειμώνα φέτος.

Στην Καστοριά με τη λίμνη της
Όταν μια πόλη αντανακλάται στη λίμνη, μόνο σαν ζωγραφιά μπορεί να μοιάζει το τοπίο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Καστοριά, την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, χτισμένη στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου, που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα τριήμερο-τετραήμερο για να πάρετε μια καλή γεύση από το vibe της πόλης και να χορτάσετε τη γοητεία της, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και πλέον instagram-ικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η λίμνη Ορεστιάδα, εκτός του ότι αποτελεί υγρότοπο μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για άλλα πουλιά, αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής κι έχει κηρυχθεί Μνημείο Φυσικού Κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Καστοριά, όμως, δεν είναι μόνο η λίμνη. Στις ακτές της υπάρχουν όμορφες πλατείες, πάρκα, λιθόστρωτες διαδρομές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, ενώ οι ομορφιές της συνεχίζονται και στα επιβλητικά αρχοντικά της από τον 17ο και 18ο αιώνα, στις παλιές γειτονιές στο Ντολτσό και το Αποζάρι, στις όμορφες βυζαντινές εκκλησίες της (περισσότερες από 70), αλλά και στα βουνά Βίτσι και Γράμμο που την περικλείουν.

Στην Καβάλα με τα μνημεία της
Στις πλαγιές της οροσειράς Σύμβολο, στην ανατολική Μακεδονία, η Καβάλα εκτός από σημαντικό εμπορικό κέντρο και λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, είναι και μια γοητευτική πόλη που αξίζει να βάλετε στο ταξιδιωτικό σας πλάνο. Χτισμένη αμφιθεατρικά, συνδυάζει με τη δική της μοναδική μαεστρία το παλιό και το νέο, με την Παλιά και τη Νέα Πόλη να «μπλέκονται» αρμονικά με φόντο πάντα τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η απόδρασή σας εκεί θα περιλαμβάνει από τη μία μνημεία της όπως το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο του 15ου αιώνα, τον Παλιό Φάρο, το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη στην παλιότερη συνοικία της πόλης, όπου βρίσκεται και ο δρόμος του Μεχμέτ Αλή, κι από την άλλη διασκέδαση και χαλάρωση σε καφετέριες, ψαροταβέρνες, σε μια πόλη με ζωή και ρυθμό. Στη Νέα Πόλη, θα θαυμάσετε και τα υπέροχα νεοκλασικά της, τις καπναποθήκες, το Μουσείο Καπνού και φυσικά θα ξαποστάσετε για καφέ στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη Βέροια με τις παραδοσιακές συνοικίες της
Ανεβαίνουμε στους πρόποδες του Βερμίου, εκεί όπου στα έλατα, τις καστανιές, τα πεύκα και τις οξιές απλώνεται η Βέροια, μια από τις πιο παλιές πόλεις της Ελλάδας, με παραδοσιακές συνοικίες που θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι η Βέροια έχει αναφορές στο Θουκυδίδη από την κλασική εποχή, που σημαίνει ότι αποτελεί μια πόλη με ατμόσφαιρα παράδοσης, που δεν παύει να έχει και σύγχρονο αέρα. Από τις πιο γνωστές παραδοσιακές συνοικίες που διασώζονται σήμερα είναι η εβραϊκή και η χριστιανική, ενώ must είναι και η βόλτα στην πλατεία Ωρολογίου, την πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης με το διώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου. Κι αν θέλετε να βάλετε ακόμη περισσότερο το στοιχείο της Φύσης στην απόδρασή σας, το καταπράσινο πάρκο Ελιάς σας περιμένει στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Στην Αλεξανδρούπολη με τον περίφημο φάρο της
Μια από τις πιο μακρινές πόλεις από την Αθήνα, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά, η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια «εύκολη» απόδραση, γι’ αυτό και λίγοι θα επιλέξουν να πάνε σε μια πόλη στην άκρη της Ελλάδας σε 2-3 ημέρες που μπορεί να έχουν ελεύθερες. Και παρ’ όλο που δεν είναι μια πόλη επαρχιακή που θα την χαρακτήριζε η γραφικότητα, έχει σίγουρα τον δικό της χαρακτήρα, και όχι, δεν είναι μόνο για φαντάρους. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ψαροχώρι και ο επιβλητικός φάρος της στο λιμάνι είναι το σήμα κατατεθέν της σήμερα, με φόντο τη θάλασσα που παραμένει γοητευτική, χειμώνα-καλοκαίρι. Αν αγαπάτε την ποδηλασία, δεν θα θέλετε να επιστρέψετε, καθώς αποτελεί μια bike-friendly πόλη με δίκτυο ποδηλατοδρόμων και για βόλτα στη φύση και το πράσινο, βγείτε λίγο παραέξω, μέχρι το δάσος Δαδιά, σε μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου σας περιμένουν τρία διαφορετικά είδη… γύπα (εξακολουθούμε να μιλάμε για την πανίδα). Οι λάτρεις της dolce vita δεν θα μείνετε επίσης παραπονεμένοι, με πολλές επιλογές για διασκέδαση και φαγητό, που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

Πηγή:clickatlife.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη