Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Νέο περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων με θύμα σκύλο κοντά σε περιοχή Natura 2000

Νέο περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων, με θύμα σκύλο, σημειώθηκε στα όρια της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου», πλησίον του ορεινού οικισμού Πόα του Δήμου Ιάσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς, λαμβάνοντας γνώση για το περιστατικό η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF πραγματοποίησε δύο περιπολίες από κοινού με δύο θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους πολλά σημεία με τοποθετημένα ψάρια είτε σκορπισμένα στο χώρο είτε συγκεντρωμένα σ’ ένα σημείο (περίπου δύο κιλά) και μεγάλα κομμάτια κρέατος (περίπου 15 κιλά). Το γεγονός της παρουσίας πολλών νεκρών εντόμων στα προαναφερθέντα σημεία είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, της πολύ ισχυρής τοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στα εν λόγω δολώματα.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στα Θρακικά Μετέωρα (Αστραία), όπου φωλιάζει ένα από τα τελευταία πέντε ζευγάρια Ασπροπάρη στη χώρα μας. Επιπλέον η περιοχή είναι σημαντική για ακόμα δύο απειλούμενα είδη, το Όρνιο και τον Μαυρόγυπα που την χρησιμοποιούν είτε για αναπαραγωγή, είτε για εύρεση τροφής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον επίσης σπάνιο Χρυσαετό που φωλιάζει στην περιοχή. Όλα αυτά τα σπάνια πουλιά, μαζί με άγρια και οικόσιτα θηλαστικά, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα αυτών των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν όλα τα ευρήματα δεν απομακρύνονταν εγκαίρως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιβαλλοντική ισορροπία», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ελισάβετ Κρετ, ερευνήτρια πεδίου του WWF Ελλάς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς, σημειώνει «Παρόλο που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το νόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς, συνεχίζει να είναι μια πολύ συχνή πρακτική στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση και εξαφάνιση απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης. Επιπλέον, ως μη επιλεκτική “μέθοδος” δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου θανατώνοντας κι άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων δηλητηριασμένων δολωμάτων πέραν του ότι είναι πολύ τοξικές και επικίνδυνες ακόμα και για τον άνθρωπο, είναι και παράνομες. Παρ’ όλα αυτά και ενάντια στο νομικό πλαίσιο, τέτοιες ουσίες διατίθενται ακόμα στην αγορά».

Τέλος από το WWF Ελλάς επισημαίνεται πως στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος κομβικό ρόλο έχει η ενημέρωση και η κινητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι εντοπίζοντας δηλητηριασμένα δολώματα ή κάποιο νεκρό ζώο δεν πρέπει να τα αγγίξουν ή να τα μετακινήσουν αλλά να απευθυνθούν στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ή στην Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς (τηλ. 2554032210).

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη