Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Οι ποντιακοί σύλλογοι τίμησαν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που χάθηκαν στην Γενοκτονία (φωτογραφίες & βίντεο)

Τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν στην Γενοκτονία τίμησαν οι ποντιακοί σύλλογοι στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά δύο διαφορετικές δράσεις.

Αρχικά στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η μπάντα” του Νίκου Ασλανίδη. Το ντοκυμαντέρ βασίζεται στην αληθινή ιστορία που κατέγραψε το 1965 ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μοναδικός επιζών από την ορχήστρα που είχε δημιουργήσει ο Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα. Αποτελείτο από 13 Έλληνες και 3 Τούρκους μουσικούς. Όπως καταγράφεται ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του έμπαινε στα ελληνικά χωριά… μετά μουσικής.

Στις 9 το βράδυ ακολούθησε λαμπαδηφορία προς το μνημείο των Ποντίων στο πάρκο της Αργώ. Εκεί ψάλθηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ όλα τα μέλη των συλλόγων τραγούδησαν το ποντιακό τραγούδι “Την πατρίδα μ’ έχασα” συνοδεία ποντιακής λύρας.

Δείτε στο στιγμιότυπο πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε φωτογραφίες:


Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη