Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στα σχολεία – Έρχονται νέες σχολικές μονάδες  

Με εκτεταμένα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η Τεχνική Υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα σειρά παρεμβάσεων που βελτιώνουν τις υποδομές και τις συνθήκες μάθησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εργασίες περιλάμβαναν από αντικαταστάσεις πορτών, παραθύρων και κουφωμάτων, έως θερμοπροσόψεις, μονώσεις, ελαιοχρωματισμούς, εγκαταστάσεις κλιματιστικών, αλλά και ανακατασκευές γηπέδων και αυλών. Στόχος, όπως τονίζει ο Δήμος, ήταν η ουσιαστική φροντίδα με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, μέσω της πρόσκλησης της Περιφέρειας ΑΜΘ 2021–2027, εντάχθηκαν εκτεταμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις στο 3ο Γυμνάσιο, το 1ο ΕΠΑΛ, το Δημοτικό Άνθειας και το Γυμνάσιο Άνθειας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό έργο αποτελεί και η ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου ΕΠΑΛ, με προϋπολογισμό 1,37 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκινά η κατασκευή δύο νέων νηπιαγωγείων, ύψους 2,25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρά η ωρίμανση της ενεργειακής αναβάθμισης 24 σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PRODIGEE. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αλεξανδρούπολης το συγκεκριμένο έργο θεωρείται η μεγαλύτερη έως σήμερα παρέμβαση στον τομέα των σχολικών υποδομών, με προϋπολογισμό 530.000 ευρώ.

Παράλληλα, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός τριών νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στον χώρο του Πάρκου Αλτιναλμάζη.

Επίσης, συγκεκριμένα έργα πραγματοποιήθηκαν σε σειρά σχολείων, μεταξύ των οποίων:

  • 1ο Νηπιαγωγείο Φερών: τοποθέτηση προθαλάμου και νέα πιστοποιημένη παιδική χαρά.
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης: αποκατάσταση στέγης, φωτιστικά LED, νέα κουφώματα και συντήρηση ξύλινων παραθύρων.
  • Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο: διαμόρφωση αιθουσών, κλιματιστικά, ελαιοχρωματισμοί.
  • 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης: γενική ανακατασκευή WC και WC ΑμεΑ, αντικατάσταση σωληνώσεων θέρμανσης.
  • Νηπιαγωγεία Φερών και Αλεξανδρούπολης: νέες παιδικές χαρές, προθάλαμοι, κλιματιστικά και διαμορφώσεις αύλειων χώρων.
  • 1ο Εργαστηριακό Κέντρο: αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης.
  • 5ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης: ανακατασκευή περιβάλλοντος χώρου με νέα πιστοποιημένα παιχνίδια, οικοδομικές παρεμβάσεις στη σκεπή και νέο υπόστεγο εισόδου.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο αλλά θα συνεχιστούν σε όλη τη σχολική χρονιά, κυρίως απογεύματα, Σαββατοκύριακα και διακοπές.

«Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται διαρκή φροντίδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τον σχεδιασμό να επεκτείνεται και σε μεγάλα έργα που στοχεύουν στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τις επόμενες γενιές.

Α.Κ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη