Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από ταξικά σωματεία

Σήμερα το πρωί τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων κια Τουριστικών Επαγγελμάτων πρόεβησαν σε  παρέμβαση στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη, διαμαρτυρόμενα για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε στην πόλη προ ολίγων εβδομάδων με θύμα ταχυμεταφορέα. Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου που εξεδόθη:

Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους δουλειάς κατά το διάστημα της πανδημίας. Η κυβέρνηση, βάζοντας πάνω από την υγεία του λαού τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο στους εργασιακούς χώρους, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας και ασφάλειας μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας και την πλήρη διάλυση των ωραρίων οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, όπως του συναδέλφου διανομέα στη «Γενική Ταχυδρομική».

Έχουν περάσει πάνω από 15 ημέρες από το θάνατο ενός εργαζόμενου την ώρα εργασίας του και, παρά τις παρεμβάσεις μας και τα ερωτήματα προς το ΣΕΠΕ, ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση σχετικά με τα αίτια, αλλά και τους ελέγχους σε χώρους δουλειάς, πόσους και αν έγιναν.

Η κυβέρνηση συνειδητά αφήνει υποστελεχωμένες τις ελεγκτικές υπηρεσίες και χωρίς μέσα, ενώ προχωράει σε καταστολή απέναντι στα σωματεία, προκειμένου να επιβάλει τα θέλω και την κερδοφορία των εργοδοτών. Τόσο με τους περιορισμούς, τα πρόστιμα και τα ΜΑΤ με πρόσχημα την πανδημία, όσο και με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που σχεδιάζει, νομίζει ότι θα σταματήσει την οργάνωση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και θα επιβάλει σιγή νεκροταφείου και πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Όπως και τόσοι προηγούμενοι, που προσπάθησαν και με νόμο να καταργήσουν την ταξική πάλη, θα αποτύχει. Οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν το δίκιο τους στην πράξη.

Δεν δείχνουμε καμία υπομονή και ανοχή σε ότι έχει σχέση με την Υγεία και τη Ζωή των συναδέλφων μας. Απαιτούμε:
Εδώ και τώρα απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.
Να μας δοθούν τα στοιχεία που ζητάμε για το πόσοι έλεγχοι έγιναν για τα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή μας το διάστημα της πανδημίας και τι αποκάλυψαν. Επίσης, πόσοι έλεγχοι έγιναν για τα ωράρια και τη μαύρη εργασία από αρχές Νοεμβρίου.
Άμεσα να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι για τα μέτρα ασφάλειας στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, εργοτάξια, αποθήκες, σούπερ μάρκετ), καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις μεταφορών – ταχυμεταφορών ειδικά για τα ζητήματα ασφάλειας των οχημάτων, αλλά και τήρησης των ωραρίων.
Άμεση στελέχωση των τμημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, αλλά και ενίσχυση σε μέσα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη