Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Πρόταση Ι. Φαλέκα για ολοκλήρωση του έργου της Τηλεθέρμανσης Φερών

Πρόταση για το έργο της Τηλεθέρμανσης Δημοτικής Ενότητας Φερών και Οικισμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Ειδική Επιτροπή για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Εβρο, κατέθεσε ο πρώην Αντιδήμαρχος Ενέργειας του Δήμου κ. Ιωάννης Φαλέκας καλώντας για άλλη μια φορά την Δημοτική αρχή να στηρίξει έστω και την τελευταία στιγμή και να ολοκληρώσει το έργο οποίο έχει μείνει «στάσιμο» από το 2019.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φαλέκας προτείνει συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης του εν λόγω έργου με σύντομες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4412 του 2016 ο οποίος επιτρέπει την ολοκλήρωση του έργου με πολύ λιγότερες διαδικασίες από πλευράς του Δήμου.

Να θυμίσουμε πως το έργο κόστους 32 εκ ευρώ θα καλύπτει περίπου 7.500 κατοίκους ενώ για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα μειώσει το κόστος θέρμανσης των κατοικιών κατά 80% σε σχέση με το πετρέλαιο και το ρεύμα.

«Είχα ένα χρέος να στηρίξω αυτό το έργο. Άδραξα την ευκαιρία και το κατέθεσα στην Ειδική Επιτροπή για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Εβρο, καλώντας τον Δήμαρχο «να το στηρίξει έστω και την τελευταία στιγμή και να προχωρήσουμε» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Φαλέκας, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο διότι είναι μοναδικό στην χώρα μας με τόσο φτηνή ενέργεια για τόσους πολλούς ανθρώπους».

Όπως εξήγησε ο κ. Φαλέκας, «απομένουν τρία βήματα για να ολοκληρωθεί το έργο (από τα δέκα που ήταν συνολικά). Αυτά αφορούν δυο μικρές αναθέσεις από τον Δήμο για να ολοκληρωθούν δυο φάκελοι προκειμένου να μπει στο ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και να κατατεθεί η τελική πρόταση χρηματοδότησης, ενώ δεν χρειάζονται ούτε μελέτες, ούτε τεύχη δημοπράτησης. Με αυτές τις τρείς κινήσεις όπου μπορεί να γίνει απ ευθείας ανάθεση η μέσα από τον Δήμο, η μέσα από την Αναπτυξιακή εταιρεία ,μπορούμε πολύ γρήγορα να πάρουμε την χρηματοδότηση των 30 εκ ευρώ,» είπε και πρόσθεσε: «… έστω και τώρα πρέπει να το υλοποιήσουμε, διότι η Ευρωπαική Επιτροπή έβγαλε ακόμη μια οδηγία… να γίνουν μέρος της νομοθεσίας της κάθε χώρας και της Ελλάδας και παράλληλα προτρέπει και παροτρύνει όσα χρήματα θέλετε για τηλεθερμάνσεις από γεωθερμία και από απορριπτόμενη θερμότητα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις… χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου. Αρα μπορούμε να πάρουμε επιδοτούμενο περίπου 97% ,όλα τα χρήματα στο ποσό των 30 εκ ευρω από το ΕΣΠΑ η το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα επόμενα πενήντα χρόνια να απολαμβάνουν οι κάτοικοι αυτην την μοναδική ευκαιρία .»

Ωστόσο, ο κ. Φαλέκας εξέφρασε την ανησυχία του για την ολοκλήρωση του έργου της Τηλεθέρμανσης Φερών καθώς όπως είπε στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο η αρμόδια αντιδήμαρχος Ενέργειας ανέφερε πως δεν θα προχωρήσει στην τηλεθέρμανση και δεν θα λάβει την δωρεάν χρηματοδότηση των 30 εκ ευρω από το ΕΣΠΑ η το Ταμείο Ανάκαμψης που υπάρχει καθώς προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να πάρει δάνειο 12 εκ ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε μια μικρή ηλεκτροπαραγωγή που θα είναι μόνο για τον Δήμο.

«Τους 7.500 ανθρώπους πρέπει να τους δώσουμε θερμική ενέργεια διότι αυτή η κατάκτηση με τον tap και το ζεστό νερό είναι μοναδική στην Ευρώπη και δεν έχει γίνει πουθενά αλλού αλλά χρηματοδοτείται κιόλας .Αρα πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία και να ολοκληρώσουμε το έργο καθώς είναι η ποιο συμφέρουσα τηλεθέρμανση που μπορεί να γίνει στον κόσμο ,όχι στην Ευρώπη,» κατέληξε ο κ. Φαλέκας.

Το έργο έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι είναι η μοναδική εκμετάλλευση απορριπτόμενης θερμικής Ενέργειας από συστήματα αγωγών Φυσικού Αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. (Euro–ChinaGreen & SmartCityAwards).

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη