Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Σε ΒΙ.ΠΕ. και Φάρο το σωματείο «Η Ενότητα», διαμαρτυρόμενο για το νέο νομοσχέδιο στην εργασία

Με πορεία στην πλατεία του Φάρου και με εξόρμηση στην Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης διαμαρτυρήθηκε το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξ/πολης «Η Ενότητα», για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο, «στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται 10ωρη απλήρωτη δουλειά με τις 2 επιπλέον ώρες να βαπτίζονται υπερωρία για την οποία θα έχουμε να λαμβάνουμε υποτίθεται ρεπό σε βάθος εξαμήνου, ακόμα και έτους. Μαζί με την υπερεργασία που ήδη επιβάλλεται και τις “πληρωμένες” υπερωρίες θα επιβάλλεται δουλειά έως και 13 ώρες την ήμερα».

Την ίδια ώρα το Σωματείο ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 3 Ιουνίου θα λάβει μέρος στην απεργία που έχουν προκηρύξει τα σωματεία πανελλαδικά και την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 11:00 θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της επιτροπής ειρήνης στο πάρκο εθνικής ανεξαρτησίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ, «για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Αναλυτικά ολόκληρο το δελτίο Τύπου:

Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο μας λέει ότι “διευκολύνει τους εργαζόμενους”, μιλάνε για “προώθησητης ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, για “διόρθωση των αδικιών”, για “αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας”, για “ελεύθερο χρόνο” που μπορούμε να περάσουμε με τις οικογένειες μας, ακόμα και να “μαζέψουμε τις ελιές μας” όπως είπε ο υπουργός!!!!!!

Λένε ψέματα για άλλη μια φορά, όπως ψέματα είπαν για όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που περάσαν μέσα στην πανδημία, υποτίθεται για το καλό μας,

όπως και για όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις τα προηγούμενα χρόνια και αυτές υποτίθεται για το καλό μας.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιησει όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στους χώρους δουλειάς, μέσα στις βιομηχανιες.

  • Ας θυμηθούμε συνάδελφοι την εντατικοποίηση της δουλειάς όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου εκτοξεύονται.
  • Ας θυμηθούμε τις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Ας θυμηθούμε τις αδικαιολόγητες απολύσεις και τον εκφοβισμό.

Ακριβώς αυτά θα νομιμοποιήσει το νομοσχέδιο και θα το τραβήξει ακόμα παραπέρα. Το τι θα γίνει μετά την ψήφιση του είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει όλους.

Το 8ωρο, η Κυριακή αργία, οι υπερωρίες, η προστασία της εργασίας, είναι σημεία αναφοράς, είναι κατακτήσεις που κατοχυρώθηκαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, που κατοχυρώθηκαν ακόμα και στο εργατικό αστικό δίκαιο. Δεν τα διαπραγματευόμαστε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταργηθούν.

Τι προβλέπει όμως αυτό το τερατούργημα που μας θυμίζει άλλες εποχές, δουλειά από το χάραμα μέχρι το ηλιοβασίλεμα :

– Επιβάλλεται 10ωρη απλήρωτη δουλειά με τις 2 επιπλέον ώρες να βαπτίζονται  υπερωρία για την οποία θα έχουμε να λαμβάνουμαι υποτίθεται ρεπό σε βάθος εξαμήνου, ακόμα και έτους.

– Μαζί με την υπερεργασία που ήδη επιβάλλεται και τις “πληρωμένες” υπερωρίες θα επιβάλλεται δουλειά έως και 13 ώρες την ήμερα.

– Αυξάνεται το όριο των ετήσιων υπερωριών που επιβάλει ο εργοδότης στις 150 ώρες από τις 96 που είναι τώρα στη μεταποίηση, οι οποίες μάλιστα θα αμείβονται λιγότερο.

Απελευθέρωση των απολύσεων ακόμα και αν υπάρχει δικαστική απόφαση σε βάρος του εργοδότη.

– Μετατρέπει το σώμα επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, έτσι ώστε να μην έχει καμιά ευθύνη η κυβέρνηση για αυτά που κάνει ή για το ελλιπές προσωπικό του.

Χτύπημα στην απεργία καθώς αλλάζει ριζικά ο τρόπος που μπορεί ένα σωματείο να την κηρύξει. Προβλέπει ακόμα και φακέλωμα των σωματείων σε αυτήν την διαδικασία.

– Απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας».

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτών των μέτρων στη δουλειά και τη ζωή μας δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Δεν μας ξεγελάνε.

Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα προσπαθήσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση. Εμείς πρέπει με σχέδιο να προετοιμάσουμε τη δική μας αποφασιστική, μαζική απάντηση.

Μέσα από τα σωματεία, οργανωμένα, να δώσουμε την απάντηση μας. Με την αδράνεια και την ηττοπάθεια δεν θα γίνει τίποτα. Το έχουμε δοκιμάσει επανειλημμένα.

Αγωνιζόμαστε να μην περάσει το νομοσχέδιο στη βουλή, αλλά κυρίως να μην εφαρμοστεί μέσα στους χώρους δουλειάς, γιατί εκεί τελικά θα κριθούν όλα.

Όλοι στην απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 03 ΙΟΥΝΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email