Η επιθετικότητα των σχέσεων, τα εκτεταμένα περιστατικά κάθε μορφής βίας που λαμβάνουν χώρα στις μέρες μας και οι πολλαπλές αναγνώσεις αυτού του φαινομένου αποτέλεσαν τον “πυρήνα” της ενημερωτικής ημερίδας «Αρκετά: μια λέξη γεμάτη όρια και συναισθήματα», που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Παιδιών (19 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), το Europe Direct ΑΜΘ με τη συμμετοχή μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο, Κωνσταντίνος Κόκκινος κατάφερε μέσα από την παρουσίαση – “Φίλοι ή Εχθροί; Η Κρυφή Επιθετικότητα στις Σχέσεις μας” να αποσαφηνίσει όρους όπως ο εκφοβισμός, η κακοποίηση, οι χειριστικές συμπεριφορές και να “ξεκλειδώσει” τους μαθητές/τριες δίνοντας αφορμή για πολλές συζητήσεις.
Στα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης τα παιδιά κατάφεραν να εκφραστούν, αλλά και ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ τους!
Συγκεκριμένα, στο πρώτο που οργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανέπτυξαν μια ζωηρή συζήτηση με τίτλο «χτίζοντας υγιείς σχέσεις, πως μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ των νέων, ώστε να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα».
Στο δεύτερο, το «φταίω;», ένα βιωματικό εργαστήριο που πραγματεύεται την κοινωνική διάσταση απέναντι στη βία κατά των γυναικών και τις πολλαπλές αναγνώσεις αυτού του φαινομένου, που οργάνωσε η κα. Βαλεντίνα Σωκράτους, συνεργάτης του Εθνολογικού Μουσείου της πόλης, οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής, εξέφρασαν και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.
Την δράση, τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν. Έβρου κ. Δερμεντζόπουλος ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο safe youth app : μια ψηφιακή εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία και οι έφηβοι μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους για να καλούν ταχύτερα την αστυνομία όταν βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολική μονάδας, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρουπόλεως ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και της μαθητικής κοινότητας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας απέναντι σε ανήλικους.