Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Στις 15 Μαρτίου η επίσημη πρεμιέρα «Πέντε: Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης»  

Η επίσημη πρεμιέρα της ιστορικής ταινίας, «Πέντε: Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης»,  θα γίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα που αναδεικνύει τη συμβολή της Θράκης στην Παλιγγενεσία το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821  και τους πέντε Νεομάρτυρες του νησιού. Η ταινία αποτελεί το κλείσιμο της τριλογίας του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα για την επανάσταση  μετά τις ταινίες «Έξοδος 1826 »και «Πολιορκία.»

Την οργάνωση της παραγωγής ανέλαβε  το Πολιτιστικό Σωματείο της Αλεξανδρούπολης «Εκκίνηση».

«Η ταινία είναι μια παρακαταθήκη της ιστορίας της Θράκης και της ιστορίας όλου του τόπου. Θράκη είναι από την Ανατολική Ρωμυλία μέχρι τα παράλια της Κωνσταντινούπολης, είναι η Ίμβρος , η Τένεδος όλη αυτή η περιοχή η οποία δυστυχώς στα χρόνια της σκλαβιάς πέρασε τα περισσότερα χωρίς να έχουν γίνει γνωστά πουθενά. Είναι γνωστές οι ιστορίες Ολοκαυτωμάτων  όπως στα Ψαρά την Κω τη Χίο, αλλά δυστυχώς δεν ήταν γνωστό το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου  Αλεξανδρούπολης «Εκκίνηση» κ. Θεόδωρος Αγγελώνιας.

Όπως τόνισε «με την ταινία αυτή δίνουμε κάτι και εμείς σε αυτήν την περιοχή που ονομάζεται Θράκη, ένα λιθαράκι στην μνήμη της ιστορίας στη μνήμη των ανθρώπων που υπέφεραν τόσο.»

 «Το όλο εγχείρημα ήταν  δύσκολο ,ήταν  πολύ δύσκολη η ανεύρεση οικονομικής βοήθειας όμως τα καταφέραμε,» είπε ο κ. Αγγελώνιας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του τόσο στον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο ο οποίος το 2021 διέθεσε  τις κατασκηνώσεις προκειμένου να μείνουν εκεί τα συνεργεία και οι ηθοποιοί, τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζαμπούκη για την οικονομική στήριξη του καθώς και πολλούς ανώνυμους ανθρώπους  οι οποίοι προσέφεραν ανιδιοτελώς .

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα.

Στην  Αλεξανδρούπολη η ταινία θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ηλύσια» στις 8.30μμ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email