Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Στους δρόμους σήμερα και αύριο οι φοιτητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Το ραντεβού δίνεται έξω από το δημαρχείο

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα και την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Οι φοιτητές λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης διεκδικώντας δωρεάν παιδεία, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση,  σίτιση και στέγαση για όλους και όλες καθώς και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Στο πλευρό των φοιτητών τάσσονται σύλλογοι και σωματεία του νομού Έβρου.

Ο ξεσηκωμός στην φοιτητική κοινότητα του νομού Έβρου και συνολικά της περιφέρειας ΑΜΘ, είναι σφοδρός ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του άρθρου 16, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται εντός των ημερών με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία καταγγέλλει ότι το νέο, μεγαλύτερο, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση θα οδηγήσει σε υποτίμηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Με υπέρογκα ποσά διδάκτρων ποιος θα μπορείς τελικά να σπουδάσει; Κάθε φωνή αντίδρασης, θα φιμώνεται. Παρακάμπτεται το άρθρο 16. Δεν θα το επιτρέψουμε» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Από την πρωτοβουλία των φοιτητών τονίζεται, ότι μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας ορθώνει αντιδράσεις, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στο λαό και την κοινωνία.

“Δεν θα δεχτούμε την διάλυση της αξίας των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των σπουδών μας! Τα συνθήματα που φωνάξαμε οι φοιτητές απαιτούν το αυτονόητο, ένα καλό, αναβαθμισμένο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, «πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές»! Όλοι μαζί οι φοιτητές συνεχίζουμε! Συμμετέχουμε στις γενικές συνελεύσεις, οργανώνουμε καταλήψεις και κινητοποιήσεις στις σχολές. Όλοι στα φοιτητικά – μαθητικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email