Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη – Στρατόπεδο Γιαννούλη: Ο λόγος επιλογής και ο ρόλος τους στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία

Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Το νέο, διμερές σύμφωνο φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια

Όπως προκύπτει από τη συμφωνια, επ΄ αόριστον παραμένουν τελικά οι αμερικάνικες βάσεις στη χώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει ως «αντάλλαγμα» γενικόλογες υποσχέσεις για την προστασία της χώρας. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «πενταετή συμφωνία», αποδείχτηκε πως είχαν δίκιο οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον που πανηγύριζαν εδώ και μέρες για την επ΄ αόριστον διάρκεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA).

Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον πως η Συμφωνία «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της MDCA» και πως «η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, δυο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού». «Αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στη Συμφωνία να μείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέψει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.Η ελληνική κυβέρνηση αντιτείνει πως τα ανταλλάγματα που αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο αποτελούν ρήτρες εγγύησης για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πλην όμως οι διατυπώσεις αποτελούν γενικολογίες, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ιστορικά πως όλα υποτάσσονται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς και υπαγορεύονται από τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκ των πραγμάτων, επίσης, με τις Αμυντικές Συμφωνίες με Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία, αλλάζει το αμυντικό δόγμα και η χώρα επανέρχεται στη στρατηγική του «προκεχωρημένου φυλακίου της δύσης».

Τις επόμενες ημέρες, άλλωστε, επί όλων αυτών θα γίνουν πολλές συζητήσεις και θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία.

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το protothema.gr, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται έτι περισσότερο από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν λιμενικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Mε τη συμφωνία, οι Αμερικάνοι, επίσημα, επεκτείνουν την παρουσία τους, εκτός από το στρατόπεδο Κανδηλάπτη, και στο στρατόπεδο «Γιαννούλη». ‘Όπως, άλλωστε, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης».

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη