Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Το πιο σημαντικό hub στην Αν. Μεσόγειο

Αν δει κανείς μεμονωμένα τα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη, βλέπει μόνο το δέντρο. Αν τα δει συνδυαστικά με τις υπόλοιπες υποδομές που δρομολογούνται, την αναβάθμιση του λιμανιού, το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, το κέντρο logistics, και φυσικά τη σημασία της για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε βλέπει όλο το δάσος. Δηλαδή τη μεγάλη εικόνα που είδαν πριν από μερικά χρόνια και οι Αμερικανοί όταν έβαλαν για πρώτη φορά στο δικό τους μικροσκόπιο την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

Σε αυτή τη γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την άμυνα της Συμμαχίας, παρέχοντας κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, κάνει εκτενή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ.

Στις συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των δύο χωρών, οι Αμερικανοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτάχυνση σειράς ελληνικών έργων που ενισχύουν την περιφερειακή ασφάλεια, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, ο υπό σχεδίαση αγωγός Β. Μακεδονίας – Ελλάδας και οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, η πλωτή δεξαμενή επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, να είναι έτοιμη για να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023.

Αυτά είναι και τα ζητήματα που ενοχλούν πραγματικά τη Μόσχα και την Άγκυρα που ανησυχεί για την αναβάθμιση της πόλης, αφού υποβαθμίζεται η σημασία των Στενών του Βοσπόρου.

Στην ουσία, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την αφετηρία ενός χερσαίου και σιδηροδρομικού άξονα Νότου – Βορρά, χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει στην Ουκρανία. Η μεταφορά εξοπλισμού προς την Ουκρανία μέσω του βορειοελλαδίτικου λιμένα είναι χαρακτηριστική της σημασίας της. Τώρα στον άξονα αυτό μπαίνουν η ενέργεια και μετά η σιδηροδρομική σύνδεση με την Αν. Ευρώπη.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για το έργο – μαμούθ του 1 δισ ευρώ, της αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, τμήμα της λεγόμενης «Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Το ανακοίνωσε η ΕΡΓΟΣΕ.

Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Σταδιακά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα μπορεί να συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, με αντίστοιχα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, για τη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Ένα δίκτυο θα τη συνδέει με το Σβίλεγκραντ στη Βουλγαρία και από εκεί με Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία, με ενδιάμεσες διακλαδώσεις. Από τη στιγμή που θα αναβαθμιστεί το τρένο θα μπουν στο παιχνίδι και οι μεταφορές, τα logistics και τα εμπορευματοκιβώτια, μετατρέποντας την πόλη στο πιο σημαντικό hub μεταφορών της Αν.Μεσογείου και κυρίως ενέργειας.

Αθροίζοντας όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα διέρχονται μελλοντικά από την περιοχή, δηλαδή τα 11 δισ κυβικά μέτρα από τους δύο πλωτούς σταθμούς επαναεριοποίησης (FSRU) στα ανοικτά του λιμανιού, τον γειτνιάζοντα αγωγό αέριου IGB που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία, και τη στόχευση για μελλοντικό διπλασιασμό του όγκου που διέρχεται μέσω TAP, προκύπτουν ποσότητες ίσες με το 20% των ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη!

Από τα 155 περίπου δισ κ.μ. που εισήγαγε το 2021 η Ευρώπη από τη Ρωσία, μέρος των οποίων καλύφθηκαν πέρυσι από άλλες πηγές, η Αλεξανδρούπολη δείχνει ικανή να εισφέρει κοντά στα 30 δισ κυβικά. Δίπλα στον πρώτο πλωτό σταθμό που θα λειτουργήσει στα τέλη του 2023 για να στέλνει αέριο σε Βουλγαρία, Β.Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία και Μολδαβία δρομολογείται ένας δεύτερος δίδυμος σταθμός, προκειμένου να εξάγει ποσότητες μέχρι την Ουκρανία.

Τα νούμερα εξηγούν τη σημασία που αρχίζει να αποκτά, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, πόσο μάλλον όταν αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό hub, εμπορικών συναλλαγών στην ΝΑ Ευρώπη και ένα από τα λιγοστά στην ευρύτερη Αν.Μεσόγειο, όπου η Τουρκία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το βορειοελλαδίτικο λιμάνι, εγκαινιάζοντας το τρίτο της FSRU στον Κόλπο του Ξηρού, 30 ναυτικά μίλια από την ελληνική πόλη.

Την περασμένη εβδομάδα, η πλωτή μονάδα, η τρίτη που διαθέτει η Τουρκία, ελλιμενίστηκε στην τουρκική εγκατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσει να εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Πηγή: liberal.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email