Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αλεξανδρούπολη: «Χάβρα Ιουδαίων» το Δημοτικό Συμβούλιο – «Μήλον της Έριδος» η ΤΙΕΔΑ

Έξι ολόκληρες ώρες κράτησε μία ακόμα μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου και έμοιαζε περισσότερο με «χάβρα Ιουδαίων».
Αντεγκλήσεις, συνεχείς διακοπές και εντάσεις ήταν το χαρακτηριστικό από την πρώτη ώρα  της συνεδρίασης που είχε στην ημερήσια διάταξη 54 θέματα και άρχισε στις έξι το απόγευμα μέχρι και την λήξη της που ήταν λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Αιτία για όλα αυτά ήταν το αιτιολογημένο αίτημα της αντιπολίτευσης να συζητηθεί στην αρχή της συνεδρίασης το θέμα της ΤΙΕΔΑ αλλάζοντας τη σειρά της ημερήσιας διάταξης κάτι που συμβαίνει συχνά στις συνεδριάσεις όταν αυτό εξυπηρετεί το «σώμα». 

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κύριος Γεώργιος Καΐσας, είχε βάλει το θέμα στη θέση 49 επί συνόλου 54 θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν. Αυτό, θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ότι έγινε σκόπιμα, ώστε  να «περάσει» πιο ανώδυνα για την δημοτική αρχή αφού συνήθως στο τέλος, και μετά από πολύωρες συνεδριάσεις, έχει επέλθει κόπωση και υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις. 

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εμφανίστηκε αρνητικός σε αυτό το αίτημα παρακάμπτοντας ακόμα και το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα αυτό, κάτι που το είχε κάνει εγγράφως. 

Και σε αυτή την περίπτωση, ο κύριος Καΐσας δεν επέτρεψε να συζητηθεί το θέμα, επικαλούμενος  ότι το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης έφτασε εκπρόθεσμα στο προεδρείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον και η παρουσία δημοτών, κυρίως από την Περιφερειακή Ενότητα Τραϊανούπολης μαζί με μέλη της δημοτικής κοινότητας των Λουτρών και όχι μόνο, τα οποία περίμεναν καρτερικά να συζητηθεί νωρίτερα το επίμαχο θέμα της ΤΙΕΔΑ. Μάταια, όμως, μιας και ο πρόεδρος κύριος Καΐσας ήταν ανένδοτος.

Για την ιστορία, το θέμα της ΤΙΕΔΑ δεν ήταν καν για ψηφοφορία, παρά μόνο για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου μας (Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε.) για τα Ιαματικά Λουτρά και την αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης.

Από την πρώτη ώρα φάνηκε ότι θα ήταν αδύνατον να συνεδριάσει σε ομαλό κλίμα το δημοτικό συμβούλιο.

Αποτέλεσμα αυτής της «αγκύλωσης» του κ. Καΐσα ήταν να αντιδράσει στο σύνολό της η αντιπολίτευση και να καταψηφίσει όλα τα θέματα, όσα πρόλαβαν να συζητηθούν στην εξάωρη συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα κατάφεραν να συζητηθούν μόλις 12 από το 54 θέματα και καταψηφίστηκαν όλα. Τα θέματα αυτά ήταν:

  1. Έγκριση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το έτος 2022 (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)
  2. Υποβολή έκθεσης Α’ τριμήνου του έτους 2023 από την Οικονομική Επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)
  3. Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως δύο (2) μήνες, για τη λειτουργία της Κατασκήνωσης Μάκρης Αλεξανδρούπολης, έτους 2023 (Εισηγ. κ. Τσακιρούδη Τ.)
  4. Έγκριση της 27/2023 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ¨Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Αλεξανδρούπολης¨ “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ”, με θέμα «Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης Α’ τριμήνου οικονομικού έτους 2023, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού»(Εισηγ. κ. Χριστοδούλου Μ.)
  5. Έγκριση της 21/2023 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ¨Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Αλεξανδρούπολης¨ “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ”, με θέμα «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ. κ. Χριστοδούλου Μ.)
  6. Έγκριση διαγραφής από χρηματικούς καταλόγους (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  7. Τροποποίηση της 117/2023 Α.Δ.Σ. με θέμα «Έγκριση διαγραφής από χρηματικούς καταλόγους» (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  8. Έγκριση ή μη εκμίσθωσης του τεμαχίου 1227β αγροκτήματος Άνθειας έκτασης 129.398,00τμ (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  9. Έγκριση ή μη εκμίσθωσης έκτασης 536,95τμ, που αποτελεί τμήμα του τμχ 211 του αγροκτήματος Μάκρης, ιδιοκτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  10. Τροποποίηση της 98/2023 Α.Δ.Σ., ως προς τον Κανονισμό Λειτουργίας της νέας Δεύτερης Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  11. Έγκριση, δωρεάν, παραχώρησης χρήσης μικρού χώρου δίπλα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινωνικού Κέντρου Λουτρού του Δήμου Αλεξανδρούπολης στον ¨ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΕΣ»¨ για τρία (3) έτη (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
  12. Έγκριση, δωρεάν, παραχώρησης χρήσης αίθουσας του τέως Δημοτικού Συμβουλίου Τραϊανούπολης στον «Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Άνθειας Αρίστεινου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» για τρία (3) έτη (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)

Τελικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν η αιτία που με την αδιαλλαξία του προκάλεσε αυτή την αντίδραση, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση  και να προγραμματίσει εκ νέου την συνέχιση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 18:00.

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης και λίγα λεπτά μετά την διακοπή της,  προκλήθηκε μεγάλη ένταση και παραλίγο να «πιαστούν στα χέρια» δημότες που είχαν παρευρεθεί στη συνεδρίαση, οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Φερών για άγνωστο λόγο.

Τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και η ένταση εκτονώθηκε. 

Δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση όπως μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης εδώ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη