Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλκ. Στεφανής: Τη διαχρονική αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ προάγει η κοινή άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021

Την άριστη εκπαίδευση, οργάνωση και στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εξήρε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σε δηλώσεις του από το πεδίο βολής αρμάτων στο Πετροχώρι της Ξάνθης, μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της άσκησης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21 με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι η βασική φιλοσοφία της άσκησης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και στόχο είχε μέσα από την εκτενή συνεργασία με άλλες φίλιες χώρες να διαφανεί η ετοιμότητα, η πολύ καλή εκπαίδευση και η οργάνωση που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, επισημαίνεται από τις άλλες χώρες που συνεργάζονται με την Ελλάδα στο πλαίσιο όχι μόνο της παρούσας άσκησης, αλλά και άλλων ασκήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του γιατί, όπως σημείωσε, «μέσα από κοινές δράσεις και κάτω από κοινές διαδικασίες που αναπτύχθηκαν με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απεδείχθη περίτρανα η αποτελεσματικότητα που διακρίνει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, και αυτό είναι ένα στοιχείο που το επισημάνουν οι διοικήσεις των φίλιων χωρών που συνεργάζονται μαζί μας σε όλα τα επίπεδα».

«Είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, γιατί με την άριστη ετοιμότητα των στελεχών που διαθέτουν, έχουν ανά πάσα στιγμή αποτρεπτική ισχύ και μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Στεφανής.

Υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων προάγει περαιτέρω τη διαχρονική αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας».

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του από το βήμα της εκδήλωσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η συνεργασία αυτή δεν βασίζεται μόνο σε μια σύγκλιση πρόσκαιρων κοινών συμφερόντων, αλλά και στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υφυπουργός επαναβεβαίωσε τη βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ενώ υπογράμμισε και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της υπεροχής, υπήρξε από καιρό βασικός παράγοντας στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας που εφαρμόζει μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αμετάβλητων αρχών και θέσεων που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διμερείς ισότιμες σχέσεις. Μέσω αυτού του πρίσματος το έθνος μας θα παραμείνει αξιόπιστος, δυναμικός και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς και ο ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας στα ευρύτερα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και τη Βόρεια Αφρική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Στο άριστο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ αναφέρθηκε από του βήματος μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών έχουν γερά θεμέλια. Ο αρχηγός ΓΕΣ τόνισε τις δυνατότητες που υπάρχουν για περεταίρω βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών πάνω και στο κομμάτι της στρατιωτικής συνεργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του πεδίου βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης όσον αφορά την καλύτερη εκπαίδευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας. Τέλος, ευχαρίστησε τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι, για την άριστη συνεργασία που είχαν στο πλαίσιο της κοινής άσκησης.

Το σενάριο της άσκησης IMMEDIATE RESPONSE- Κένταυρος 2021

Τα σενάριο της άσκησης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις με αληθινά πυρά, αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων, περισυλλογές μέσων και διακομιδή – αεροδιακομιδή τραυματία. Επίσης, περιελάμβανε ασκήσεις προκατάληψης περιοχής, διάνοιξη αρματικού διαδρόμου και εκκαθάρισης αντίστασης του εχθρού.

Η ομολογουμένως εντυπωσιακή άσκηση, που πραγματοποιήθηκε κάτω από άριστες συνθήκες και την παρακολούθησαν στελέχη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και των δυο χωρών, έχει προγραμματιστεί να εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ. Σκοπό έχει να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και λειτουργικότητας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν, προάγοντας ταυτόχρονα τη διαχρονική συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Συνολικά στην άσκηση που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς 517 οπλίτες και 69 αξιωματικοί, ενώ από τη μεριά των ΗΠΑ συμμετείχαν 309 οπλίτες και 29 αξιωματικοί.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την πτώση δυο εκπαιδευτών της σχολής αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι κατά την πτώση τους άνοιξαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Λίγο αργότερα οι δυο αλεξιπτωτιστές παρέδωσαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία στον Αμερικανό πρέσβη και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη