Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αλλαγές και νέα δεδομένα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Επιταχύνονται οι διαδικασίες εκκρεμών υποθέσεων

Η ψήφιση του Ν.4745/2020 επιφέρει αλλαγές στις υποθέσεις του Ν.3869/2010
(πτωχευτικός νόμος – ευρέως γνωστός ως «Νόμος Κατσέλη»).

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου νόμου επιταχύνεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν.3869/2010. Πιο συγκεκριμένα, αιτήσεις δικαστικού συμβιβασμού υπερχρεωμένων προσώπων που εκκρεμούν και η συζήτησή τους έχει ορισθεί μετά τις 15/06/2021, εκδικάζονται υποχρεωτικά εντός του 2021.

Οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού των αρχικών τους αιτήσεων ώστε να λάβουν νέα ημερομηνία δικασίμου. Εάν αυτό δε γίνει εμπρόθεσμα, η αρχική αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και οι οφειλέτες μένουν αυτόματα εκτός των ευεργετικών διατάξεων του πτωχευτικού νόμου. Αυτό με απλά λόγια
σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος των δικαστικών ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών, εφόσον οι οφειλέτες δεν προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Η αίτηση επαναπροσδιορισμού υποβάλλεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν από 01/12/2020 έως 30/06/2021 ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης ρύθμισης οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποβολή της αίτησης επαναπροσδιορισμού αίρεται το φορολογικό απόρρητο έναντι των πιστωτών σχετικά με οφειλές στο Δημόσιο, καθώς επίσης και ως προς τα στοιχεία του αιτούντα και των μελών της οικογένειάς του. Ως εκ τούτου, οι πιστωτές θα μπορούν να αντλούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τις απαιτούμενες πληροφορίες χωρίς να απαιτείται εισαγγελική συνδρομή.

Σημαντικότατη αλλαγή επίσης που επιφέρει ο Ν.4745/2020 είναι ότι κατά τη νέα ορισθείσα πια δικάσιμο δεν εξετάζονται μάρτυρες και η υπόθεση συζητείται χωρίς την παρουσία διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους. Σύμφωνα με στελέχη του τραπεζικού τομέα, γίνεται λόγος για ηλεκτρονική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ψηφιακός φάκελος της υπόθεσης θα φτάνει στα χέρια του Ειρηνοδίκη χωρίς να δίδεται η δυνατότητα σε καμία πλευρά να προσθέσει ή να αντικρούσει ισχυρισμούς. Αν παρόλα αυτά, κατά την εξέταση της δικογραφίας κριθεί σκόπιμη η εξέταση μαρτύρων ή η παροχή διευκρινίσεων, η συζήτηση επαναλαμβάνεται σε ακροατήριο, αλλά αυτό αποτελεί την εξαίρεση στην εξέταση αυτών των υποθέσεων.

Ένα επιπλέον ουσιώδες σημείο του Νόμου είναι η μη δυνατότητα αναβολής της συζήτησης, οπότε η έκδοση της δικαστικής απόφασης θα είναι άμεση και τελεσίδικη.

Με την ψήφιση του Ν.4745/2020 ο νομοθέτης επιχειρεί από τη μια να λάβουν
οριστικά την προστασία που προσφέρει ο πτωχευτικός νόμος όσοι το δικαιούνται και από την άλλη να απομακρυνθεί η ομπρέλα προστασίας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εφησυχασμένοι αναμένουν δικασίμους που φτάνουν ενίοτε μέχρι και το 2032.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη