Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αλλαγές στο ασυμβίβαστο Αιρετών των Δήμων – Ποιοι εξαιρούνται

Σε τροποποίηση του ασυμβίβαστου για κάποιες περιπτώσεις προχωράει το Υπουργείο Εσωτερικών με πολυτροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ και ψηφίζεται σήμερα. Συγκεκριμένα, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σύμβουλοι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων ή Πρόεδροι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων. Το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο δεν καταλαμβάνει όσους εκ του ενστόλου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας προάγονται σε αξιωματικούς, με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής θητείας τους. Διαβάστε παρακάτω την πλήρη είδηση:

Με εκπρόθεσμη πολυ-Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατετέθη χθες βράδυ και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, τροποποιείται ασυμβίβαστο των Αιρετών της Τοπική Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξαιρούνται όσοι περιγράφει το κατατεθέν άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην περ.α’ της παρ.1 του αρ.14 του ν.3852/2010 ισχύει ότι:

« Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σύμβουλοι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων ή Πρόεδροι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων: α) (…) αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, (…) ».

Στην παρ.4 του αρ.2 της Τροπολογίας ψηφίζεται:

«Το κατά την περ.α’ της παρ.1 του αρ.14 του ν.3852/2010 ασυμβίβαστο ΔΕΝ καταλαμβάνει όσους εκ του ενστόλου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας προάγονται σε αξιωματικούς, με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής θητείας τους».

Στην Αιτιολογική Έκθεση οι Υπουργοί υποστηρίζουν για τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση το εξής: «Με την παρ.4 ορίζεται de lege ferenda ότι δεν καταλαμβάνονται από ασυμβίβαστο όσοι εκ του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας προάγονται σε αξιωματικούς, με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής θητείας τους. Άλλωστε, κατά την παρ.8 του αρ.7 του ν.3686/2008, οι προαγόμενοι με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας, διατηρούν παρά την προαγωγή τους, την οργανική θέση που κατείχαν, η οποία δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για την αιρετή τους ιδιότητα».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπρόθεσμη Τροπολογία, που ρυθμίζει πλήθος αυτοδιοικητικών θεμάτωνΕΔΩ

Πηγή: airetos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη