Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη: “Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας” – Οι πολλές αναφορές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα Αμερικανίδα γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας και των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αμερικανική παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην περιοχή.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρόξενος, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου.

Στρατηγικές προτεραιότητες τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, μια χώρα που είναι ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά μας συμφέροντα», σημειώνει η γενική πρόξενος των ΗΠΑ και προσθέτει: «Θεωρούμε τις θαλάσσιες επενδύσεις μας στην Ελλάδα ως στρατηγικά σημαντικές τόσο για το εμπόριο όσο και για την περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια».

Υπογραμμίζει, δε, ότι «η πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το Development Finance Corporation θεωρεί αυτό το συγκρότημα έργων στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την τελευταία επίσκεψη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον περασμένο Ιούλιο, επ’ αφορμή του ελλιμενισμού του ARC Endurance, ο οποίος κατέστη δυνατός χάρη στο έργο απομάκρυνσης του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα» τον περασμένο χρόνο, που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του αμερικανικού στρατού.

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδεται στην περιοχή, επισημαίνει πως ο πρέσβης κ. Πάιατ έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη πέντε φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, «περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ιστορία».

Πηγή: news247.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη