Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΑΜΘ: Ανοιχτά τα σχολεία αλλά με απόντες μαθητές λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

Αντιδράσεις και πολλά σχόλια οι αποφάσεις των Δήμων να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την υποχρέωση για ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις λόγω covid. Αντιδράσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί γονείς μαθητών, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μη στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα υπό το φόβο των χαμηλών θερμοκρασιών.

Την εικόνα της λειτουργίας των σχολείων συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ έδωσε μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Μπαντίκος. Διευκρινίζει καταρχήν ότι η αρμοδιότητα για τη λειτουργία ή μη των σχολείων λόγω καιρικών συνθηκών ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στους Δήμους, μετά από εισήγηση και συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. «Αυτή η συνεννόηση θα πρέπει να υπάρχει αλλά σε κάποιες των περιπτώσεων δεν τηρείται», σημειώνει και επισημαίνει ότι οι αποφάσεις που αφορούν καιρικές συνθήκες μπορούν να λαμβάνονται και την τελευταία στιγμή, αφού κανείς δε μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους. «Ακόμη και στις 05:00 τα ξημερώματα λαμβάνονται αποφάσεις για τη λειτουργία ή μη των σχολείων την ίδια μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη διχογνωμία και τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, ο κος Μπαντίκος επισήμανε την ανάγκη «να πρυτανεύσει η λογική». Μάλιστα αναφέρθηκε στο Νευροκόπι όπου η χθεσινή θερμοκρασία ήταν στους -13 βαθμούς Κελσίου αλλά τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, καθώς όπως τόνισε «είναι μαθημένοι στο κρύο». 

Το γεγονός ότι αρκετοί γονείς μαθητών, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα υπό το φόβο των χαμηλών θερμοκρασιών, έχει καταγραφεί σε όλη τη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ιδιαίτερα στον βόρειο Έβρο, όπου οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες είναι κάτω από το μηδέν, οι μαθητές παίρνουν μαζί τους ακόμη και κουβέρτες προκειμένου να ζεσταθούν. «Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα τις τελευταίες ημέρες, από αγανακτισμένους γονείς, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αναγνώστης Καραμπατζάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι «το μέτρο που έπρεπε να ληφθεί από την κυβέρνηση είναι αυτό της μείωσης των μαθητών ανά τμήμα, για το οποίο απαιτούνται προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών, και όχι των συγχωνεύσεων που έγιναν». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η αγανάκτηση και η οργή που υπάρχει σήμερα από τους γονείς, θα πρέπει να μετατραπεί σε διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους γονέων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς καθώς μόνον έτσι, οργανωμένα, υποστηρίζονται οι διεκδικήσεις…».

Με πληροφορίες από xronos.gr και ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη