Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Αναβίωση του εθίμου του Τρύφωνα στα Δίκαια Τριγώνου

Αναβιώνει για μία ακόμη χρονιά με διήμερες εκδηλώσεις, το έθιμο τού Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών, στα Δίκαια Τριγώνου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 31- 01 και την Τετάρτη 01-02-2023 και σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα θα γίνει το άναμμα της φωτιάς στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα και θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, με ψήσιμο και αρκετό κρασί.

Την Τετάρτη 01-02-2023  μετά την Θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Δικαίων, θα κατευθυνθούν προς τα αμπέλια για να πραγματοποιηθεί η τελετή του κλαδέματος του αμπελιού. Στην συνέχεια θα χορέψουν χορευτικά συγκροτήματα αλλά και χορός και δωρεάν κρασί για όλο τον κόσμο στην πλατεία του χωριού.

Όπως αναφέρει η παράδοση, η αδερφή του αγίου Τρύφωνα συνάντησε στο δρόμο την Παναγία, που κρατούσε στην αγκαλιά της τον Χριστό, σαράντα ημερών μωρό. Αφού την χαιρέτησε, η Παναγία τόνισε το ατύχημα που θα συνέβαινε στον αδερφό της, ότι δηλαδή, θα έκοβε τη μύτη του την ώρα που θα κλάδευε το αμπέλι. Γι’ αυτό της σύστησε να πάει γρήγορα στο χωράφι, αφού πρώτα κάψει δέρμα από το παπούτσι της, και τη στάχτη να τη χρησιμοποιήσει ως γιατροσόφι στην πληγή. Έτσι κι έγινε. Η αδερφή του τρέχει γρήγορα στο αμπέλι τους και βρίσκει τον Τρύφωνα να κλαδεύει το αμπέλι, σώος. Του αναφέρει το περιστατικό της συνάντησης της με την Παναγία, αλλά αυτός της απαντά πως ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και μάλιστα το κλάδεμα. Και τότε ξαφνικά κόβει τη μύτη του. Αμέσως η αδερφή του τοποθετεί το γιατροσόφι, που είχε ήδη ετοιμάσει, κι έτσι η μύτη του θεραπεύτηκε. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email