Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Αναζητείται λύση για τον υπέρβαρο ασθενή στην Κομοτηνή – Ενημερώνεται το υπουργείο Υγείας

Μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές οι οποίες αναζητούν τα τελευταία 24ωρα λύση για τη μεταφορά ή την κατ΄οίκον νοσηλεία υπέρβαρου άνδρα, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του στον οικισμό του Ηφαίστου στο Δήμο Κομοτηνής.

Ο 60χρονος Σερήφ Σιαχίν κατήγγειλε μέσα από τη διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», ότι οι υγειονομικές αρχές και το ΕΚΑΒ αρνούνται να τον βοηθήσουν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον και πρόβλημα επιβίωσης.

Να σημειωθεί ότι ο 60χρονος είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του πάνω από 15 χρόνια, αφού η μετακίνησή του θεωρείται σχεδόν απίθανη, με συνέπεια όμως να επιδεινώνονται τα προβλήματα υγείας του.

Ειδικά τα τελευταία 24ωρα που το θέμα έλαβε δημοσιότητα, αναζητείται λύση για τη θεραπεία του ή έστω την πιο στενή παρακολούθηση εντός του σπιτιού του.

Οι αρχές αναζητούν λύση καθώς η μεταφορά του κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω του βάρους του αφού ζυγίζει 360 κιλά.

Το ΕΚΑΒ

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ, η υπηρεσία αδυνατεί να τον μεταφέρει καθώς δεν διαθέτει ειδικά οχήματα ή προσωπικό για να διακομισθεί σε νοσοκομείο. Ακόμη και τα ειδικά φορεία που διαθέτει το ΕΚΑΒ θα μπορούσαν να μεταφέρουν ασθενή έως 250 κιλά.

Άλλωστε και ο νόμος προβλέπει ότι σε περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών η διακομιδή γίνεται με τη συμβολή της Πυροσβεστικής. Στην περίπτωση αυτή ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα συνοδεύσουν το όχημα της πυροσβεστικής ώστε εάν χρειασθεί να συμβάλουν ιατρικά.

Σε αντίστοιχη περίπτωση ασθενούς πάντως πριν από λίγα χρόνια, η μεταφορά είχε γίνει με ειδική διαδικασία με την πυροσβεστική και μάλιστα με όχημα ανοικτού τύπου.

Το υπουργείο Υγείας

Στο θέμα έχει εμπλακεί και η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ενημερώνεται για όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να βοηθηθεί ο ασθενής.

Η κ.Κοτανίδου σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, έχει έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής όλων των αρμόδιων υγειονομικών αρχών ώστε να αναζητηθεί η λύση στο πρόβλημα.

Όμως πρόβλημα αποτελεί και η διακομιδή του 60χρονου σε νοσοκομείο, καθώς δεν θα μπορούσε με ευκολία να νοσηλευτεί σε θάλαμο λόγω της αδυναμίας μεταφοράς του με ασανσέρ σε ορόφους.

Από την άλλη και οι διαγνωστικές εξετάσεις θεωρούνται αδύνατες αφού όλα τα διαγνωστικά μηχανήματα (αξονικός τομογράφος και μαγνητικός) δεν μπορούν να δεχθούν υπέρβαρα άτομα.

Ακόμη και ένας ειδικός αξονικός που υπάρχει και θα μπορούσε να βρεθεί δέχεται άτομα έως 240 κιλά.

Εξαιτίας όλων αυτών των δυσκολιών εξετάζεται η πιθανότητα να ορισθεί ειδική ομάδα γιατρών που θα παρακολουθεί συντονισμένα τον 60χρονο άνδρα στο σπίτι του, με τη συμβολή υγειονομικού προσωπικού που θα μπορεί να τον φροντίζει. 

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email