Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

“Αναζητούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη”, η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα για την εξέλιξη του έργου

Τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας είχε βρεθεί στον Έβρο, παρουσιάζοντας τα 13 μεγάλα έργα υποδομής στο νομό. Ο κύριος Σταϊκούρας είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας, πως έχει υποβληθεί από τον Ιανουάριο του 2024, πρόταση, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Connecting Europe Facility, για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Ο κύριος Σταϊκούρας, είχε επισημάνει, πως είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του έργου, με διαχωρισμό σε Α’ φάση, λειτουργία μονής γραμμής και Β’ φάση, μελλοντική λειτουργία διπλής γραμμής, ένα έργο που είχε εκτιμηθεί στο ποσό των 700 εκατ. ευρω.

Ο υπουργός, πριν από λίγες ημέρες στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στη βουλή μετά από τοποθέτηση του βουλευτή Δράμας, Δημήτρη κυριαζίδη, έκανε μια εκτενή αναφορά σχετικά με τη γραμμή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι «θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ευρωπαϊκή για τον υφιστάμενο σιδηροδρομικό άξονα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Θα επιδιώξουμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, στον υφιστάμενο σιδηροδρομικό άξονα και για επιβάτες.  Όχι μόνο για εμπορεύματα μετά από κάποιο σημείο αλλά και για επιβάτες».

Ο κύριος Σταϊκούρας εστίασε στην ανάγκη επίσπευσης των εργασιών για τη συντήρηση και ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης-Δράμας, ένα έργο ζωτικής σημασίας, όπως είπε για την ευρύτερη περιοχή.

Εξήγησε μάλιστα, ότι «πάρα πολλές επιχειρήσεις, ξέρω πάρα πολύ καλά και στη Δράμα και στην Ξάνθη και αλλού, θα θέλανε να έχουν πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Νομίζω κοινή αγωνία διατυπώνουμε εδώ και θα πρέπει να βοηθήσουμε και το κομμάτι των επιβατών. Κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις τώρα από Θεσσαλονίκη μέχρι Δράμα».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη