Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ανακοινώσεις Σκυλακάκη για τη λειψυδρία – 7 πρωτοβουλίες – Έργα και στην Αλεξανδρούπολη

Τις βασικές πρωτοβουλίες, συνολικά 7, που περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας παρουσίασε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη τύπου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Η κατανάλωση με μέτρο πρέπει να γίνεται, ασχέτως με τη διαθεσιμότητα νερού. Η μετρημένη κατανάλωση είναι ένας γενικός κανόνας ζωής. Ωστόσο, αν έχουμε άλλη μία κακή περίοδο ανομβρίας, μπορεί να εξετάσουμε τη λήψη και άλλων μέτρων που να περιορίζουν την κατανάλωση, για να έχουμε ασφάλεια, με την πιθανότητα ότι θα είναι πιο ακραία τα φαινόμενα, από τα ακραία που αντιμετωπίσαμε. Ζούμε σε μία περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας. Για την ώρα, όμως, αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο σε σχέση με το θέμα της λειψυδρίας, όπως είναι: η εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών και από το Πράσινο Ταμείο, η έγκριση επικαιροποιημένων Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ν. 5037/2023), η υποχρέωση όλοι οι πάροχοι να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία για την ύδρευση και την τιμολόγηση σε πληροφοριακό σύστημα και η αξιολόγησή τους με βάση δείκτες, κ.ά.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Αλεξανδρούπολης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω ΕΣΠΑ, παρέχεται χρηματοδότηση, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο για ολιστικά έργα ύδρευσης και λυμάτων.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη