Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ανασκόπηση: Σημαντικά πρόσωπα σε όλο τον κόσμο που πέθαναν το 2022 -Από την Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τον COOLIO

Το 2022 σημαδεύτηκε από την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, του Σίνζο Άμπε ή ακόμα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– 6: Σίντνεϊ ΠΟΥΑΤΙΕ, 94 ετών, ηθοποιός- θρύλος, ο πρώτος μαύρος σταρ του Χόλιγουντ.

– 11: Νταβίντ ΣΑΣΟΛΙ, 65 ετών, Ιταλός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– 14 : Ρικάρντο ΜΠΟΦΙΛ, 82 ετών, Ισπανός αρχιτέκτονας που υπέγραψε περισσότερα από 1.000 έργα σε όλο τον κόσμο.

– 15: Νίνο ΤΣΕΡΟΥΤΙ, 91 ετών, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.

– 20: Έλζα ΣΟΑΡΕΣ, 91 ετών, η μαύρη ντίβα του βραζιλιάνικου τραγουδιού. Μια από τις πιο εμβληματικές τραγουδίστριες της σάμπα, που ηχογράφησε 36 άλμπουμ και τραγούδησε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας το 2016.

– 20: “MEAT LOAF” (Μάρβιν Λι ΑΝΤΕΪ), 74 ετών, Αμερικανός σταρ της ροκ, διάσημος για το “Bat Out of Hell”, ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

– 23: Τιερί ΜΙΓΚΛΕΡ, 73 ετών, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

– 2: Μόνικα ΒΙΤΙ, 90 ετών, Ιταλίδα σταρ και μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

– 10: Λικ ΜΟΝΤΑΝΙΕ, 89 ετών, Γάλλος ιολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού HIV.

ΜΑΡΤΙΟΣ

– 13: Γουίλιαμ ΧΑΡΤ, 71 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, διάσημος για τους ρόλους σε πασίγνωστες ταινίες, όπως Η Μεγάλη Ανατριχίλα (The Big Chill, 1983), βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου για Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης (Kiss of the Spider Woman, 1985).

– 23: Μαντλίν ΟΛΜΠΡΑΪΤ, 84 ετών, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ (1997-2001).

– 25: Τέιλορ ΧΟΚΙΝΣ, 50 ετών, ντράμερ του αμερικανικού συγκροτήματος εναλλακτικής ροκ Foo Fighters.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

– 6: Βλαντίμιρ ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ, 75 ετών, υπερεθνικιστική προσωπικότητα της ρωσικής πολιτικής ζωής.

-8: Μίμι ΡΑΪΝΧΑΡΤ, 107 ετών, γραμματέας του Όσκαρ Σίντλερ, που συνέταξε τη διάσημη λίστα του Γερμανού βιομηχάνου σώζοντας περισσότερους από 1.000 Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– 13: Μισέλ ΜΠΟΥΚΕ, 96 ετών, ηθοποιός, θρύλος του γαλλικού θεάτρου.

-16: Ροσάριο ΙΜΠΑΡΑ, 95 ετών, εμβληματική Μεξικανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-17: Κατρίν ΣΠΑΑΚ, 77 ετών, Βελγοϊταλίδα ηθοποιός, ηγερία του ιταλικού μεταπολεμικού σινεμά.

-17: Ράντου ΛΟΥΠΟΥ, 76 ετών, Ρουμάνος πιανίστας, θρύλος της κλασικής μουσικής.

-19: Κάνε ΤΑΝΑΚΑ, 119 ετών, Γιαπωνέζα που είχε αναγνωριστεί επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε τη 2α Ιανουαρίου του 1903 στη Φουκουόκα (νοτιοανατολική Ιαπωνία). Εκείνη τη χρονιά οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

ΜΑΪΟΣ

– 11: Σιρίν ΑΜΠΟΥ ΑΚΛΕΧ, 51 ετών, Παλαιστινιοαμερικανίδα δημοσιογράφους του Al Jazeera που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

– 19: VANGELIS (Βαγγέλης Παπαθανασίου), 79 ετών, μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

– 26: Ρέι ΛΙΟΤΑ, 67 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής της δημοφιλούς ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε «Τα Καλά Παιδιά» (Goodfellas).

– 26: Άντι ΦΛΕΤΣΕΡ, γνωστός ως “Fletch”, 60 ετών, ιδρυτικό μέλος των Depeche Mode.

– 30: Μπορίς ΠΑΧΟΡ, 108 ετών, συγγραφέας, διανοούμενος και επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, που είχε γεννηθεί στην Τεργέστη της Ιταλίας αλλά έγραφε στη γλώσσα του, τα σλοβενικά, καθώς αγωνιζόταν για την αναγνώρισή της.

ΙΟΥΝΙΟΣ

– 14: Αβραάμ Β. ΓΕΟΣΟΥΑ, 85 ετών, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και πολυγραφότερους ισραηλινούς συγγραφείς, προσωπικότητα της ισραηλινής Αριστεράς και αντίθετος στην ισραηλινή κατοχή.

– 17: Ζαν-Λουί ΤΡΕΝΤΙΝΙΑΝ, 91 ετών, Γάλλος ηθοποιός που έχτισε μια τεράστια καριέρα, σχεδόν επτά δεκαετιών, με περισσότερους από 160 ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

– 27: Λεοντάρντο ΝΤΕΛ ΒΕΚΙΟ, 87 ετών, πρόεδρος της εταιρείας οπτικών EssilorLuxottica και ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Ιταλία.

ΙΟΥΛΙΟΣ

– 2: Πίτερ ΜΠΡΟΥΚ, 97 ετών, θρύλος του παγκόσμιου θεάτρου που επανεφηύρε την τέχνη της σκηνοθεσίας και επηρέασε όσο λίγοι τους ομοτέχνους του τον 20ό αιώνα.

– 6: Τζέιμς ΚΑΑΝ, 82 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε ευρέως γνωστός με τον ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός», πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

– 8: Εντουάρντο ΝΤΟΣ ΣΑΝΤΟΣ, 79 ετών, πρώην πρόεδρος της Ανγκόλας ο οποίος κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής

– 8: Σίνζο ΑΜΠΕ, 67 ετών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τη μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα σκοτώθηκε από πυρά ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας σοκ σε μια χώρα στην οποία η πολιτική βία είναι κάτι σπάνιο και ο έλεγχος των όπλων αυστηρός.

– 14: Ιβάνα ΤΡΑΜΠ, 73 ετών, πρώην σύζυγος του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

– 30: Νισέλ ΝΙΚΟΛΣ, 89 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία ερμήνευσε τον ρόλο της υπολοχαγού Ουχούρα στην τηλεοπτική σειρά “Star Trek”.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– 5: Ισέι ΜΙΓΙΑΚΕ, 84 ετών, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας.

– 8: Ολίβια ΝΙΟΥΤΟΝ-ΤΖΟΝ, 73 ετών, Αγγλοαυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός, σταρ της ταινίας “Grease” με τον Τζον Τραβόλτα.

– 9: Νίκολας ΕΒΑΝΣ, 72 ετών, Βρετανός συγγραφέας που έγραψε το μπεστ σέλερ “Ο γητευτής των αλόγων” το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

– 11: Χανάε ΜΟΡΙ, 96 ετών, Γιαπωνέζα σχεδιάστρια, παγκοσμίως γνωστό μέλος της ελίτ της υψηλής ραπτικής, γνωστή με το προσωνύμιο «Madame Butterfly» για τα εμπνευσμένα από τις πεταλούδες σχέδια που έγιναν το σήμα κατατεθέν της στην πορεία των δεκαετιών.

– 11: Ζαν-Ζακ ΣΕΝΠΕ, 89 ετών, Γάλλος σκιτσογράφος, γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός Νικόλας» (Le petit Nicolas) και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο.

– 14: Ρακές ΤΖΟΥΝΤΖΟΥΝΟΥΑΛΑ, 62ετών, δισεκατομμυριούχος Ινδός επενδυτής, ο επονομαζόμενος από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης «ο Ουόρεν Μπάφετ της Ινδίας».

– 30: Μιχαήλ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ, 91 ετών, πολιτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

– 8: Ελισάβετ Β’, 96 ετών, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

– 10: Γουίλιαμ ΚΛΑΪΝ, 96 ετών, Αμερικανός φωτογράφος, διάσημος για τις φωτογραφίες μόδας και αστικού τοπίου.

– 11: Χαβιέρ ΜΑΡΙΑΣ, 70 ετών, Ισπανός συγγραφέας, το έργο του οποίου έχει μεταφρασθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και 60 χώρες.

– 13: Ζανκ-Λικ ΓΚΟΝΤΑΡ, 91 ετών, Γαλλοελβετός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο «νονός» της γαλλικής «νουβέλ βαγκ», γνωστός για ταινίες κλασικές όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση».

– 14: Ειρήνη ΠΑΠΑ, 93 ετών, Ελληνίδα σταρ των ταινιών «Ζορμπάς» και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε».

– 22: Χίλαρι ΜΑΝΤΕΛ, 70 ετών, Βρετανίδα συγγραφέας της βραβευθείσας τριλογίας των Τυδώρ “Γουλφ Χολ”. Το “Γουλφ Χολ” (“Wolf Hall”), που κυκλοφόρησε το 2009, και το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Γεράκια” (“Bring up the Bodies”) που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, πούλησαν από κοινού περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και κέρδισαν αμφότερα το βραβείο Booker, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί για δύο βιβλία της ίδιας τριλογίας.

– 23: Λουίζ ΦΛΕΤΣΕΡ, 88 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία είχε τιμηθεί με Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία του 1975 “Στη Φωλιά του Κούκου” του Μίλος Φόρμαν.

– 24: Φάρελ ‘Φέροου’ ΣΑΝΤΕΡΣ, 81 ετών, Αμερικανός σαξοφωνίστας και θρύλος της τζαζ.

– 28: Αρτίς Λεόν ΑΪΒΙ Τζούνιορ, ‘COOLIO’, 59 ετών, Αμερικανός ράπερ γνωστός για το κομμάτι “Gangsta’s Paradise”.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

– 04: Λορέτα ΛΙΝ, 90 ετών, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, από τα μεγαλύτερα αστέρια της αμερικανικής κάντρι μουσικής.

– 11: Άντζελα ΛΑΝΣΜΠΟΥΡΙ, 96 ετών, Βρετανοαμερικανή ηθοποιός, η οποία έγινε διάσημη από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Η συγγραφέας ντετέκτιβ» (Murder, She Wrote).

-14: Ρόμπι ΚΟΛΤΡΕΪΝ, 72 ετών, Σκοτσέζος ηθοποιός, ο οποίος υποδυόταν τον ρόλο του Χάγκριντ στις ταινίες του Χάρι Πότερ.

– 25: Πιερ ΣΟΥΛΑΖ, 102 ετών, Γάλλος ζωγράφος, που έγινε πιο γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου.

– 28: Τζέρι Λι ΛΙΟΥΙΣ, 87 ετών, Αμερικανός μουσικός, ένας από τους τελευταίους σπουδαίους πρωτοπόρους της ροκ εν ρολ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

– 9: Γκαλ ΚΟΣΤΑ, 77 ετών, θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής.

– 20: Έμπε ντε ΜΠΟΝΑΦΙΝΙ, 93 ετών, η φωνή των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο» και μαχητική ακτιβίστρια κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της δικτατορίας της Αργεντινής.

– 30: ΤΖΙΑΝΓΚ Ζεμίν, 96 ετών, πρόεδρος της Κίνας (1993-2003) και γενικός γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1989-2002).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

-5: Κίρστι ΑΛΕΪ, 71 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Έμμυ που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά “Cheers”.

-17: Μάικ ΧΟΤΖΕΣ, 90 ετών, Βρετανός σκηνοθέτης γνωστός για την ταινία του “Flash Gordon”.

-20: Τέριλ ΧΟΛ, 63 ετών, Βρετανός, τραγουδιστής του βρετανικού συγκροτήματος ska The Specials των χιτ Gangsters and Ghost Town.

– 23: ΜΑΞΙ ΤΖΑΖ (Μάξγουελ Φρέιζερ), 65 ετών, Βρετανός τραγουδιστής του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Faithless και η «φωνή» σε επιτυχίες όπως οι “God Is a DJ” και “Insomnia”.

– 24: Φράνκο ΦΡΑΤΙΝΙ, 65 ετών, πρόεδρος του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

– 29: Βίβιαν ΓΟΥΕΣΤΓΟΥΝΤ, 81 ετών, σχεδιάστρια μόδας, η λεγόμενη και «αυτοκράτεια του πανκ», γνωστή για τις εκκεντρικές δημιουργίες της όσο και τους αγώνες της: για να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής ή για να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ…

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη