Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Ανασυγκρότηση του Έβρου: Με “στρατηγείο” την Δαδιά, συνεδριάσεις κάθε μήνα και έγκριση του προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024

Από το “Εύβοια μετά” στο… “Έβρος μετά”. Με οδηγό το πετυχημένο μοντέλο της Καλαμάτας και της Βόρειας Εύβοιας θα υλοποιηθεί η ανασύνταξη και αναγέννηση του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Σε μία πετυχημένη ανοιχτή εκδήλωση, που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Έβρου με στόχο την ανασυγκρότηση του νομού και προσκεκλημένους τον υφυπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σταύρο Κελέτση, τον πρύτανη ΔΠΘ Φώτη Μάρη και τον πρόεδρο του σωματείου “Διάζωμα” και επικεφαλής της επιτροπής ανασύστασης της βόρειας Εύβοιας Σταύρο Μπένο, αλλά και τους φορείς της περιοχής έγινε η πρώτη δημόσια διαβούλευση για την καταγραφή των προτάσεων και την ανάλυση του σχεδίου που θα ακολουθήσει η 16μελής επιτροπή για την κατάρτιση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος.

Κυρίαρχη στόχευση της ειδικής επιτροπής είναι να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή και να δώσει μια νέα ευκαιρία στην περιοχή, μια νέα αναπτυξιακή πνοή μέσα από μια ανάπτυξη ολιστική και ανθρωποκεντρική, η οποία θα πατήσει πάνω σ’ ένα πολυεργαλείο, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, που θα δει όλες τις πτυχές της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής και θα τις κάνει ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Η ειδική επιτροπή με έδρα της την Δαδιά, θα συνεδριάζει κάθε μήνα, παρακολουθώντας και τροποποιώντας την πορεία των εργασιών έχοντας μάλιστα μέσα σε ένα μήνα αναρτήσει σε ιστοσελίδα, που θα φτιαχτεί για το σκοπό αυτό, το χρονοδιάγραμμα των σταδίων, για να γνωρίζουν όλοι, αρχής γενομένης με την παράδοση του “master plan”  στις 31 Μαρτίου και τελικό προορισμό τον Σεπτέμβριο του 2024 με την έγκριση του προγράμματος, για να γνωστοποιηθούν οι προσκλήσεις της υλοποίησης των έργων προς δικαιούχους.

“Σήμερα, εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν”, ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, στη διάρκεια της παρουσίασης των πυλώνων του σχεδίου ανασυγκρότησης για τον Έβρο. Ο Σταύρος Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή, ότι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό, αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, όπως είπε και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις, αλλά βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις.

Σημείωσε, πως πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις στο πλαίσιο των ΟΧΕ, αναφέροντας, πως τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχωρά αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου.

«Περισσότερα από  85 εκ ευρώ έχουν δοθεί στον Έβρο από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ έχουν καταβληθεί οι πρώτες αρωγές σε 120 πολίτες του  νομού  ύψους μισού εκ. ευρώ μέσω της πλατφόρμας πρώτης Αρωγής όπου η πλατφόρμα πρώτης αρωγής είχε ανοίξει  όταν ακόμη το φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν είχε κοπάσει» ανέφερε στην εισήγηση του ο Υφυπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του νομού, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως αυτές τις ημέρες βγαίνει και η προκαταβολή του 35%, όπως και στη Θεσσαλία για τις επιχειρήσεις. Ο κύριος Τριαντόπουλος είπε, ότι κανονικά λειτουργεί η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης και τόνισε, πως στόχος είναι να υλοποιήσουμε εκεί που κρίνουμε, ότι χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής σχέδια στήριξης αποκατάστασης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανασυγκρότησης ο κύριος Τριαντόπουλος είπε πως, είναι ένα σχέδιο για τον Έβρο με έμφαση όμως στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι ,ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα κεκτημένα της περιοχής και ένα από αυτά είναι και το ΔΠΘ. Ένα σχέδιο που τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση θα έχει σαν πυρήνα τους ΟΤΑ και τους παραγωγικούς φορείς αυτοί θα υλοποιούν, θα προτείνουν, με αυτούς θα διαβουλευόμαστε, ενώ η περιφέρεια θα είναι ένας σημαντικός βραχίονας οι οργανισμοί της και φυσικά οι δήμοι.

Όπως είπε ο Τριαντόπουλους, έχετε δίκαιο ως πολίτες του Έβρου, αλλά και ως πολίτες άλλων περιοχών να είστε επιφυλακτικοί, θεωρώ όμως ότι η χώρα μας είναι η πιο μελετημένη χώρα, έχουν γίνει μελέτες επί μελετών για πολλά χρόνια, όμως αυτήν την στιγμή  εκπονείται ένα σχέδιο από την κυβέρνηση. Η μισή επιτροπή είναι στελέχη της κυβέρνησης, θα υλοποιήσουμε ένα σχέδιο  ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, θα το σχεδιάσουμε θα το υλοποιήσουμε θα το φέρουμε σε πέρας και θα το φέρουμε σε πέρας βασιζόμενοι,- αυτή είναι και η οδηγία του πρωθυπουργού -σε τρεις πυλώνες.

O πρώτος αφορά στην σπουδαία δουλειά που έγινε στην διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη Θράκη, υπάρχει το κυβερνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε στενή συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜΘ για περισσότερα από 360 έργα και φυσικά είναι και οι ανάγκες που προέκυψαν από την φυσική καταστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κύριος Τριαντόπουλος δέχτηκε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη για σύσταση τοπικής επιτροπής, η οποία θα φιλτράρει τις προτάσεις ,ενώ σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα καθώς και οι πρώτες κατευθύνσεις των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, ενώ σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, περιλαμβάνονται έργα υποδομής με αναπτυξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την οικονομία του δάσους καθώς και άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης και ενίσχυσης κατοίκων και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν αρχές του 2024 και θα αφορούν και στον πρωτογενή τομέα και το δημογραφικό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη