Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξή των εκλογών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί το ερχόμενο Σάββατο 21 Απριλίου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ανακοινώσει την απόφαση του οι κάλπες να στηθούν ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 21 Μαΐου.

Μετά τη μικρή, πασχαλινή ανάπαυλα, σήμερα τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη «πιάνουν δουλειά». Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα καταστρωθούν οι άξονες του οδικού χάρτη ως τις εκλογές.

Τα επόμενα βήματα

– Την ερχόμενη Πέμπτη, δύο ημέρες πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., η οποία θα έχει πανηγυρικό χρώμα.

– Το Σάββατο, αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

– Από την Κυριακή και μετά ξεκινούν οι στοχευμένες περιοδείες. Ο πρώτος σταθμός θα είναι η Κρήτη, όπου ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Τα Χανιά, όπου σήμερα η Ν.Δ. εκλέγει 3 βουλευτές, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βασίλη Διγαλάκη και τον Γιάννη Κασσελάκη (κατέλαβε την έδρα του Μανούσου Βολουδάκη) είναι μία κρίσιμη περιφέρεια για τη Ν.Δ., καθώς εκεί τη νίκη θα διεκδικήσει ξανά ο Παύλος Πολάκης, ενώ “ισχυρός” αντίπαλος θεωρείται και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Αντίστοιχα και το Ρέθυμνο, όπου το 2019 η Ν.Δ. εξέλεξε βουλευτή τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ανδρέα Ξανθό.

– Την Τετάρτη 26 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στη Αθήνα.

– Στον προγραμματισμό είναι και μία συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στους διαπιστευμένους συντάκτες στη Ν.Δ..

– Τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο έχει τη «σφραγίδα» του.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλλακάκη αλλά και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη, ενδεχομένως και ως Εκπροσώπου της ομογένειας, όπως ορίζει ο νόμος. Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις εκτιμάται ότι θα έχουν γυναικείο «άρωμα».

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Στο μικροσκόπιο της Ν.Δ., και των υπόλοιπων κομμάτων, μπαίνουν από σήμερα και οι δημοσκοπήσεις. 

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο το βλέμμα είναι στραμμένο ιδιαίτερα στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία ενισχύθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, από μετακινήσεις σε αυτή, ψηφοφόρων της Ν.Δ.. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι τοι ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία δύσκολη κατάσταση για τη Ν.Δ. στα δεξιά και ακροδεξιά της.

Και φυσικά, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και στην απόφαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, στις αρχές Μαΐου, για την κάθοδο ή όχι, του κόμματος – μορφώματος Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου στις εκλογές.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη