Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους στο ΕΣΥ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ αλλά και των εργαζομένων στο ΕΣΥ έναντι της COVID-19. Και αυτό διότι όσοι δεν έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, θα τεθούν σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιέσεις των αρμόδιων υπουργών προς τους εργαζομένους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τα μέσα Αυγούστου, θα εξεταστεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που συναλλάσσονται με το κοινό.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν θετικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, να δείξουμε τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε (Mega) ότι «οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη φροντίδα ηλικιωμένων έχουν μια ύψιστη αποστολή με ακρογωνιαίο λίθο τη στήριξη και την αγάπη στον συνάνθρωπο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι που εργάζονται σε αυτές τις δομές θα διακινδυνεύσουν τις ζωές τους και τις ζωές των ανθρώπων που φροντίζουν». Τόνισε δε ότι ήδη ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί έχει αυξηθεί. Έως και χθες είχε εμβολιαστεί το 88% των γιατρών του ΕΣΥ, το 74% του νοσηλευτικού προσωπικού και το 72% του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων. Πριν από περίπου 20 ημέρες, δηλαδή λίγο πριν ψηφιστεί η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 88%, 67% και 69%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της χώρας μας προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 79,8% του συνόλου των υγειονομικών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 76% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία υποστηρίζουν πως περίπου 10.000 υγειονομικοί (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ) δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εάν η εικόνα αυτή δεν ανατραπεί και εφαρμοστούν όσα ορίζουν οι πρόσφατες διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων το φθινόπωρο, όταν και θα κορυφώνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα δε με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά συχνά τους αποτρέπουν οι θεράποντες ιατροί, είτε επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είτε λόγω εγκυμοσύνης ή θηλασμού, παρά το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες έχουν κάνει συστάσεις για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και σε αυτές τις περιπτώσεις». «Μπορεί οι γιατροί που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι να είναι λίγοι, αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια επέκτασης του εμβολιασμού στο σύνολο των εργαζομένων», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος, δηλώνοντας ότι η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία. «Υπάρχει αιμοδοσία όπου όλο το προσωπικό –έξι άτομα– είναι ανεμβολίαστοι. Σε νοσοκομείο μεγάλου νησιού υπηρετεί ένας ογκολόγος ανεμβολίαστος που παρακολουθεί 72 καρκινοπαθείς. Και υπάρχει νοσοκομείο με μόνο έναν αναισθησιολόγο, που δεν έχει εμβολιαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Είμαστε αρκετές ημέρες πριν από την εφαρμογή του νόμου. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έως τότε θα αντικατασταθούν προσωρινά με προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Πότε θα προλάβουν να βγάλουν τη σχετική προκήρυξη;»

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη