Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΜΘ: Τραγικές συνέπειες για την φύση από τη διαχείριση απορριμμάτων

Αναλυτικό κείμενο με τις προτάσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο εξέδωσε η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ΑΜΘ.

Η γενική φιλοσοφία των προτάσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαπνέεται από την εξής διαπίστωση:

«Η παραγωγή και η διαχείριση των αποβλήτων, όσο γίνεται για το κέρδος αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και όχι με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία της φύσης, έχει τραγικές συνέπειες. Ειδικά σήμερα, ο όγκος των απορριμμάτων και το πρόβλημα της αντιμετώπισής τους “πνίγουν” τον πλανήτη, ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, μολύνουν τις θάλασσες και τα υπόγεια νερά, επιδρούν στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής. Στο σύγχρονο καπιταλιστικό μοντέλο η διαχείριση τους γίνεται μια πραγματικά περίπλοκη διαδικασία που προκαλεί επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Με βάση όλα αυτά η δική μας σκοπιά για το πρόβλημα “απορρίμματα” και τις απαιτούμενες λύσεις δεν μένει στην επιφάνεια της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά αναζητά τις αιτίες του και ριζικές λύσεις».

Η παράταξη πιστεύει πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το κεφάλαιο και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που προωθούν, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία», κι αντιπροτείνει «μια άλλη αντίληψη με στόχους που εναντιώνονται στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι αντιδράσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ ΑΜΘ μπορούν να αποτυπωθούν σε τρεις κατευθύνεις, ως εξής:

  • Παλεύουμε για την ανατροπή του μοντέλου της εμπορευματοποιημένης παραγωγής και των τσιμεντουπόλεων τεράτων που λειτουργούν ως αποθήκες εργαζομένων και ανέργων και όπου οι κάτοικοι, συνωστίζονται για να αγοράσουν εμπορεύματα και υπηρεσίες, παρά για να μετέχουν ως δημιουργοί ενός συλλογικού κοινωνικού πολιτισμού σε ένα χώρο που θα τους ανήκει. Στη βάση αυτή αγωνιζόμαστε για την πλήρη και σε βάθος αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που έχει στόχο το κέρδος.
  • Αγωνιζόμαστε για μείωση του όγκου και της βλαπτικότητας των απορριμμάτων, την αλλαγή σύνθεσής τους (με πρώτο μέτρο την απαγόρευση του πλαστικού στις συσκευασίες και μη ανακυκλώσιμων υλικών), δραστικό περιορισμό των συσκευασιών, περιορισμό των μη κοινωνικά αναγκαίων προϊόντων, αλλαγή της νομοθεσίας για τη συσκευασία των προϊόντων ανατροπή του υφισταμένου μοντέλου παραγωγής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο!
  • Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Παλεύουμε για εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, με τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την καθαυτό ανακύκλωση, την κομποστοποίηση με χωριστά ρεύματα και υποδομές. Αντί για την τεράστια χρηματοδότηση των μεγάλων εργοστασίων και των συνοδών εγκαταστάσεων να χρηματοδοτηθούν δομές και υποδομές για την ανακύκλωση.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email