Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Αν. Δημοσχάκης: “Αναγκαία η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου περί χορήγησης ασύλου, με τον καθορισμό ελάχιστου χρόνου παραμονής στη χώρα”

Σε πρόσφατη ομιλία του επί του Σ/Ν του Υπ. Μετανάστευσης κι Ασύλου, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα διαρκές και διεθνές πρόβλημα και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση του.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει προβεί σε καταλυτικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο αποτροπής αλλά και διαχείρισης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ισχύος, θωρακίζοντας ευφυώς τα ελληνικά σύνορα, εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής προστασίας, καθώς και από αέρος κατόπτευση αυτών.

Συνέχισε τονίζοντας πως η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, αναμορφώνει και αυστηροποιεί τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα αδειών διαμονής σε νόμιμους διαμένοντες προσωρινούς μετανάστες και προσβλέποντας στην παρεμπόδιση της καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Έβρου, επιτυγχάνεται ο σαφής διαχωρισμός της διαδικασίας της διοικητικής απέλασης η οποία πλέον γίνεται μόνο από τις αστυνομικές αρχές, από την διαδικασία επιστροφής, η οποία διατάσσεται από τις αρμόδιες αρχές ασύλου και μετανάστευσης., ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο της διαδικασίας παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης σε υπηκόους τρίτων χωρών που η παραμονή τους στη χώρα έχει κριθεί παράνομη.

Παράλληλα, λαμβάνεται πρόνοια για τους εργαζομένους εξ αποστάσεως, όπως ερευνητές, σπουδαστές, επενδυτές.κ.ά. καθιστώντας την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων, έρευνας και εργασίας, ενώ σημαντικός κρίνεται και ο καθορισμός προϋποθέσεων δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ανέφερε ότι πρόκειται για μία φιλότιμη προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης, προτείνοντας την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με επιπλέον σύντμηση των διαδικασιών περί χορήγησης ασύλου, με την πρόβλεψη ελάχιστου χρόνου παραμονής στη χώρα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη την χρησιμότητα των προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων LAISSER-PASSER & Titre de Voyage ως προς την διαδικασία γρήγορων και ασφαλών επιστροφών – επαναπροωθήσεων οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Συνάμα, έχει καταθέσει τεκμηριωμένο σχέδιο αναφορικά με την θωράκιση, την προστασία και την πρόοδο των οικισμών της εξωτερικής περιμέτρου των Κρατών Μελών ΕΕ, ενισχύοντας την ανθρώπινη παρουσία στις νευραλγικές περιοχές που συνιστούν τον πυλώνα του κράτους, όπως ο Έβρος στα χερσαία σύνορα και τα μικρά νησιά στα θαλάσσια.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δημοσχάκη:

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του βουλευτή Έβρου:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email