Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Αν. Δημοσχάκης: Η σταδιακή ερήμωση των χωριών του Έβρου συνιστά εθνική απειλή και επιτάσσει την πολυεπίπεδη θωράκιση και ανάπτυξη αυτού

Για μια σειρά από προβλήματα του Έβρου έκανε λόγο ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε το Τρίγωνο ως την “αχίλλειο πτέρνα” του Έβρου, ενώ ανέδειξε και τα προβλήματα του Δήμου Σουφλίου.

Δείτε την ανάρτηση του Βουλευτή Έβρου:

Δέσμευση του Προέδρου της Επιτροπής, Μάνου Κόνσολα, για επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή

Παρέμβαση στην υποεπιτροπή νησιώτικων και ορεινών περιοχών

Στην χθεσινή του παρέμβαση (17/6) στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, υπό την Προεδρία του Μάνου Κόνσολα, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, τόνισε ότι οι έχοντες αξιώματα κι όχι μόνον θα πρέπει να στηρίζουν και να υιοθετούν τους ΦΑΡΟΔΕΙΚΤΕΣ της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ αυτών το Τρίγωνο Ν.Ορεστιάδας με το Ορμένιο και η Σαμοθράκη με τη Ζουράφα!!

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :

Είναι μείζονος σημασίας να τονωθούν και να ενισχυθούν οι ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της ακριτικής περιοχής του Έβρου. Για τον λόγο αυτό προτείνει οραματικά την σύνδεση της Ρήτρα Νησιωτικότητας με αυτή της Ακριτικότητας.

Υπογράμμισε ότι η “αχίλλειος πτέρνα” του Έβρου και της Χώρας είναι το Τρίγωνο με τα 17 πονεμένα Χωριά και η Σαμοθράκη, προτείνοντας να καθιερωθεί με προνόμια και κίνητρα ο όρος «υπερπαραμεθόριες περιοχές» σε σχέση με τις παραμεθόριες περιοχές.

Ανέδειξε τα προβλήματα του ορεινού όγκου του Δήμου Σουφλίου, του έκτου (6) σε περιφέρεια δήμου της χώρας, σε σύνολο τριακοσίων 332 δήμων, όπου προ ημερών είχε πραγματοποιήσει αποδοτικό οδοιπορικό (6/6) στους οικισμούς Μ.Δέρειο-Γωνικό-Ρούσσα.

Όπως για παράδειγμα η έλλειψη ενός κέντρου υγείας ή ενός οργανωμένου πολυϊατρείου, το οποίο θα λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό εξυπηρετώντας τους κατοίκους των χωριών αλλά και των παρακείμενων οικισμών.

Αναγκαία κρίνεται και η λήψη μέτρων αναφορικά με την πολιτική προστασία, προτείνοντας την ύπαρξη ενός κλιμακίου της πυροσβεστικής που θα εξυπηρετεί όλον τον ορεινό όγκο.

Ταυτόχρονα ανέδειξε το ζήτημα της ύδρευσης και της έλλειψης νερού, ιδίως την τρέχουσα περίοδο του θέρους με αρνητικές προεκτάσεις και στον πρωτογενή τομέα.

Μνεία έκανε και στο Νησί της Νίκης και στην δημιουργία μίας ”Νέας Θαλάσσιας Εγνατίας”, σε συνέχεια της επίτευξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος & αντιστρόφως , να ακολουθήσει και η σύνδεση με την Μυτιλήνη!

Ενώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τον Έβρο και την Θράκη με τον φυσικό της χώρο που είναι το θρακικό πέλαγος & το Β/Α Αιγαίο!!

Συμπεριλαμβάνοντας και τα πονεμένα νησιά της Ίμβρου & της Τενέδου δημιουργώντας στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ένα νησιωτικό -θαλάσσιο σημείο εισόδου – εξόδου!

Αναφέρθηκε και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στη Νήσο, όπως αυτός του αναρριχητικού & καταδυτικού, σε συνέχεια της αποδοτικής επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος σε συνεργασία με τον τότε Υφυπουργό Τουρισμού Μ.Κόνσολα & με τη συμμετοχή των Δημάρχων Ν. Γαλατόμυ της Σαμοθράκης, Δ. Διακομιχάλη της Καλύμνου, στο νησί των Σφουγγαράδων.

Γνωστοποίησε ότι στη Σαμοθράκη ήδη βρίσκεται συνεργείο του Δήμου Καλύμνου για τον εντοπισμό & χάραξη των ειδικών διαδρομών στο πλαίσιο ανάπτυξης του αναρριχητικού-ορειβατικού τουρισμού, λαμβάνοντας την προφορική δέσμευση του Προέδρου της Επιτροπής ότι θα επισκεφτεί τη Νήσο αλλά και τον Νομό στο πλαίσιο της γόνιμης αυτής συνεργασίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη