Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αν.Μ.Θ.:Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα – Μειωμένες οι εθελοντικές αιμοδοσίες

Ανταπόκριση «στις ανάγκες της δύσκολης θερινής περιόδου όπου τα αποθέματα σε αίμα μειώνονται σημαντικά» ζητούν οι υπεύθυνοι των Τμημάτων Αιμοδοσίας, Σωματείων και Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών της αν..Μ.Θ.. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη», τον κο Ιωάννη Παπαχρόνη οι άδειες των εργαζομένων στα Τμήματα Αιμοδοσίας οδηγούν στο να πραγματοποιούνται μετ΄ εμποδίων οι αιμοληψίες και να μην οργανώνονται εξωτερικές εξορμήσεις.

«Δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε .Μόνο οι εκκλήσεις δεν φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.» δήλωσε ο κος Παπαχρόνης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως είπε, εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες και στην περιοχή της αν.Μ.Θ.  προκειμένου το ποσοστό των εργαζομένων να πάρει άδειες. «Αυτό είναι ένα θέμα που το έχουμε εντοπίσει και λέμε ότι θα πρέπει να πάμε οργανωμένα σε αιμοδοσίες εκτός Νοσοκομείου για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κόσμο» είπε.

Σύμφωνα με τον κο Παπαχρόνη οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες, «τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία», όπως ανέφερε, « υπο-μεταγγίζονται τρομερά. Εκεί που είναι να πάρουν τρεις μονάδες αίμα παίρνουν μια και εκείνο πολλές φορές με καθυστέρηση στο ραντεβού τους κι αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στην υγεία τους, σωματικά και ψυχολογικά».

«Πολύς κόσμος φοβάται να προσέρχεται στα νοσοκομεία τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της Πανδημίας. Θα πρέπει να προσέρχεται στις αιμοδοσίες, γίνονται καθημερινά 08:30 το πρωί έως τις 14:00» δηλώνουν οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αιμοδοσίας Ξάνθης.

«Πριν τρεις εβδομάδες κάναμε μια τολμηρή κίνηση πηγαίνοντας σε μια παραθαλάσσια περιοχή. Όπου βρίσκεται ο κόσμος εκεί και εμείς. Στο Φανάρι Ροδόπης συγκεντρώσαμε 29 Μονάδες» ανέφερε. Σημειώνοντας ότι είναι αυξημένες οι ανάγκες όλο το καλοκαίρι, όχι μόνο για τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, αλλά και για άλλους ασθενείς: Νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, τραυματίες τροχαίων κ.α.

«Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι δράσεις εξωτερικά δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα γίνουν, κανείς δεν ξέρει ότι θα έχουν τη δυνατότητα τα Τμήματα, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αύξησης κενών στο προσωπικό λόγω της αποχώρησης των ανεμβολίαστων, άρα περισσότερες δυσκολίες στα Τμήματα Αιμοδοσίας».

Τέλος, δεν παρέλειψε ο δραστήριος εθελοντής αιμοδότης πρόεδρος να κάνει έκκληση σε όλους όσοι επέστρεψαν από τις διακοπές ή όσοι τώρα ετοιμάζονται να πάνε, να δώσουν αίμα λέγοντας «Όπου κι αν βρίσκονται το χρειάζεται πολύς κόσμος για να ζήσει και να ζήσει αξιοπρεπώς».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη