Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετείται στο συγκεκριμένο ερώτημα για τη ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μετά και την έντονη κινητοποίηση που έχει αναπτυχθεί από φορείς, θεσμικούς και πολίτες της περιφέρειας ΑΜΘ για την αναγκαιότητα μιας παιδιατρικής ΜΕΘ στην περιφέρεια και δη στο πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα της Αλεξανδρούπολης.
«Η 4η ΥΠΕ σε συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει διερευνητικές διαδικασίες για την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα: «επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης».
Ο υπουργός θυμίζει στην απάντηση του, στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες δέκα κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι οκτώ κλίνες.
Ως προς τη στελέχωση της εν λόγω μονάδας ο υπουργός σημειώνει, πως υπηρετούν συνολικά 11 ιατροί, εκ των οποίων 2 επικουρικοί και 2εξειδικευόμενοι, 33 Νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 9 είναι επικουρικοί και επιπλέον, υπηρετούν 2 υπάλληλοι λοιπό επικουρικό προσωπικό. Παράλληλα ο υπουργός διευκρινίζει, πως η μέση πληρότητα της κλινικής μόλις αγγίζει το 58%. Πιο συγκεκριμένα το 2021 ήταν 55%, το 2022 ήταν 52% και το 2023 ήταν 58%.
Και συνεχίζει ο κύριος Γεωργιάδης αναφέροντας: «από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι, σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες» σημειώνει ο υπουργός στην απάντησή του, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στην Βόρειο Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο για την ολιστική αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών και ότι πέραν των στατιστικών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη και παράμετροι όπως η αναγκαστική μετακίνηση της οικογένειας των παιδιών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, η απόσταση για την διακομιδή κλπ.
Ο υπουργός κάνει γνωστό και χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, όπως είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες με τρόπο κατηγορηματικό και απορρίπτοντας ένα τέτοιο σενάριο, ότι η 4η ΥΠΕ σε συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει διερευνητικές διαδικασίες για τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της ΑΜΘ.